ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

2013-12-06 18:34

                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ:   H ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

 

 Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου για την χρήση του 2014. Υπερψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία μάλιστα. Μεταξύ αυτών που υπερψήφισαν ήμασταν και εμείς. Και εξηγούμε γιατί.

 

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι από την σελίδα αυτή όλες τις ημέρες που υπήρχε η εκκρεμότητα μάθαιναν όλοι, όσοι διάβαζαν, την πραγματικότητα και τις εξελίξεις με κάθε εγκυρότητα και σοβαρότητα.

Όπως έχουμε, επίσης ανακοινώσει συμμετείχαμε στην συνάντηση με τους άλλους επικεφαλής των συνδυασμών με σκοπό την διερεύνηση της περίπτωσης σύμπτωσης θέσεων και απόψεων προκειμένου να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Βρεθήκαμε στο γραφείο του δημάρχου για να βρούμε λύση. Ποια λύση; Να κερδίσει η τοπική μας κοινωνία με προτάσεις, ιδέες, διεκδικήσεις μέσα από μια νέα μορφή του προϋπολογισμού αφού στην αρχική του έκδοση είχε καταψηφιστεί.

Δεν συμμετείχαμε για να καταδείξουμε αδυναμίες της διοίκησης!!

 

Στο  το δημοτικό συμβούλιο τώρα.

 

Με αυτά τα αρχικά δεδομένα και με το δεδομένο, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να κινηθεί ο προϋπολογισμός σε καλύτερα επίπεδα. Ποτέ ως τώρα δεν έχει κατατεθεί πρόταση, συμπληρωματικά έστω, επί του προϋπολογισμού προχωρήσαμε στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς συζήτηση στο αρμόδιο κατά τον νόμο όργανο του δήμου.

Η πρόταση διενεμήθη σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και σε όλους τους παριστάμενους δημότες και ζητήσαμε να διαβαστεί από όλους με δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Καμιά άλλη πρόταση δεν κατατέθηκε γραπτώς και προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους..

 

Δυστυχώς όλοι απαξίωσαν την πρόταση και την προσπάθειά μας.

 

Η διοίκηση πιεζόμενη από κάποιους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να φανερωθεί  το κείμενο που συζητήθηκε στην σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών, άνοιξε το θέμα για να ακολουθήσει εκτενής απάντηση από τον δήμαρχο επί ενός κειμένου που δεν υπήρχε και που η ίδια η μείζονα αντιπολίτευση ούτε παρουσίασε ούτε ζήτησε να συζητηθεί αλλά και που ή ίδια απέρριψε πριν καν την υποστηρίξει.

Ισχυρίστηκε η μείζονα αντιπολίτευση ότι κατέθεσε πρόταση!! Πού την κατέθεσε δεν καταλάβαμε. Κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν είχε το κείμενο παρά ο δήμαρχος άνοιξε το κείμενο που είχε και διαβάζοντας απέρριπτε ή αποδέχονταν σημεία της!!

Ικανοποιήθηκε η πλευρά των δημοτικών συμβούλων που το ζήτησαν; Φοβούμαστε πως όχι. Έγινε, όμως!!!

Η μείζονα αντιπολίτευση απάντησε στον δήμαρχο επί του δικού της κειμένου, το οποίο η ίδια είχε απορρίψει πριν καν συζητηθεί. Δόθηκε η ευκαιρία έτσι να ασκήσει κριτική στην διοίκηση και στην συμπεριφορά του δημάρχου κι αυτό ήταν αρκετό για πολλούς να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία τους!! Η μείζονα αντιπολίτευση ούτε καν ασχολήθηκε με το κείμενό μας που είχε στα χέρια της με κάθε επίσημο τρόπο!! Το απαξίωσε προκλητικά!!!

 

 Από την πλευρά της ΄΄Δράσης΄΄ υπήρξε μια απαράδεκτη (για μας) στάση απέναντι στην όλη διαδικασία και την συζήτηση.

Χωρίς να έχει να προσθέσει τίποτα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καμιά σκέψη, καμιά πρόταση ζήτησε να μάθει τι νέο υπήρξε για να επανέλθει ο προϋπολογισμός χωρίς εισήγηση από την πλευρά της διοίκησης.

Αφού είδε το κείμενο της δικής μας πρότασης απευθυνόμενη στην διοίκηση (κραδαίνοντας το κείμενο) όχι μόνο δεν πήρε θέση επ΄αυτού αλλά με επιθετικότητα μηδένισε τα πάντα ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι προτάσεις προς συζήτηση την στιγμή που ο κόσμος τρέχει σε συσσίτια για να εξασφαλίσει το φαγητό του!!!  Αυτό ήταν που απασχόλησε την πλευρά της ΄΄Δράσης΄΄, τα συσσίτια στους δρόμους, όχι ο προϋπολογισμός!

Απαξίωσε με τον χειρότερο τρόπο μια δουλειά 10 ανθρώπων επί 10 ημέρες να προσπαθούν να δώσουν τις καλύτερες λύσεις για την πόλη και ΟΧΙ για τον δήμαρχο ή για τα ….συσσίτια. Το τελευταίο θα ήταν ένα άλλο ζήτημα εξ ίσου σοβαρό, που θα μπορούσε να συζητηθεί κάποια άλλη στιγμή.  Οι ίδιοι αυτοί κύριοι της ΄΄Δράσης΄΄ βρίσκουν τρόπους να διαφύγουν από τις ευθύνες που έχουν αναλάβει εμφανιζόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπώντας τους ΔΙΚΟΥΣ τους ψηφοφόρους όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται και δεν είναι εκεί για την βελτίωση της ζωής όλων των δημοτών!!!

 Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι, που ακολουθούν δημοκρατικές διαδικασίες, που μιλούν για δημόσιες διαβουλεύσεις κι από την άλλη δεν συζητούν και υποτιμούν αγώνες άλλων για το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν απέναντί τους πάντα εχθρό τον δήμαρχο λες και στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχουν άλλοι για συζήτηση, λες και δεν είχαν στα χέρια τους μια άλλη σκέψη, μια άλλη πρόταση, που άξιζε τον κόπο να αφιερώσουν κάποιο χρόνο να το διαβάσουν τουλάχιστον. Πού να πάρουν και θέση να απορρίψουν ή να δεχθούν!

Το πρόβλημά τους, λοιπόν, ήταν ο δήμαρχος και όχι το πρόβλημα στην πόλη. Έτσι εξηγείται μάλιστα και το γεγονός ότι δεν παρουσίασαν κάτι και εκείνοι ώστε να συμβάλλουν θετικά για την άρση της εμπλοκής.

  Η θέση τους ήταν να κραδαίνουν το χαρτί με την δική μας πρόταση ως να ήταν πρόταση της διοίκησης και όχι προϊόν κόπου και βασάνου δέκα άλλων ανθρώπων, που σκέφτονται την πόλη και όχι μόνο το….μνημόνιο!!!

 

Ακούσαμε πράγματι τα περί μνημονίου και αντιμνημονίου. Ακούσαμε την κριτική στον δήμαρχο, ακούσαμε τα λάθη και πολλά παραδείγματα.

Δεν ακούσαμε κάτι για την πόλη!!!

Δεν ακούσαμε πρόταση, σκέψη, ιδέα γι΄αυτή την έρμη πόλη ακόμα και να τιμηθεί η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης!!!

Αναρωτηθήκαμε γιατί είμαστε εκεί; Για μερικούς είναι εκεί για να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι ασκώντας μόνο κριτική. Άλλοι για να προβληθούν, άλλοι για να δημιουργήσουν εντάσεις και άλλοι για να μεταφέρουν την κεντρική πολιτική σκηνή στο δημοτικό συμβούλιο!!

 

Εμείς δεν έχουμε αυτή την άποψη. Υποστηρίζουμε από το 2010 ότι είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο για να προσφέρουμε, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα δημόσια πράγματα, να ανταλλάξουμε θέσεις και ιδέες με επίκεντρο την πόλη και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ είτε από την διοίκηση είτε από την κεντρική εξουσία, ως ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!!

 

Η άποψη που εκφράστηκε από συνάδελφο της συμπολιτεύσεως ότι ΄΄ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ.

 

Γιατί εμείς ψηφίσαμε:

 

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, κυρίως στην οικονομική του βάση εξ αιτίας των περικοπών που επήλθαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και των δεσμευτικών διατάξεων της κατάρτισης του προϋπολογισμού, στην πρότασή μας καταγράφουμε μικρή, ουσιαστική και εφικτή παρέμβαση. Αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς στα Νομικά Πρόσωπα με συγκεκριμένη στόχευση, κυρίως προνιακού χαρακτήρα,  μείωση  των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς, μείωση των συνδρομών στα προγράμματα του αθλητισμού, ανακατασκευή των γηπέδων στην οδό Ολύμπου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν απόλυτα το εφικτό.

Υπάρχουν στην πρότασή μας πολλά σημεία θεσμικού χαρακτήρα, που αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό προς το καλύτερο τις συνθήκες λειτουργίας του δήμου. Για μας πολύ σημαντικό!!!

Είπαμε μάλιστα ότι αν γίνει δεκτή η πρότασή μας από την πλευρά της διοίκησης εμείς θα υπερψηφίσουμε θεωρώντας ότι γίνεται ένα βήμα προς μια συνεννόηση και κυρίως βελτιώνεται η σημερινή κατάσταση με την οποία διαφωνήσαμε εξ αρχής.

 

Δημοσιεύουμε την πρότασή μας :

 

         5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

        ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

     ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Π/Υ 2014

           

ΘΕΣΜΙΚΑ

  1. Σύσταση τριών διαπαραταξιακών επιτροπών

Α. Καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με υποεπιτροπές, επιτροπή Ο.Τ.61, Ο.Τ. 365 και απαλλοτριώσεων.

Β. Αξιολόγηση προσλήψεων πάσης φύσεως

Γ. Διαγωνισμών και προμήθειας καυσίμων. Καταγραφή και  έλεγχος κατανάλωσης καυσίμων περιόδου 2010-2013.

      2. Ίδρυση συμβουλίων της γειτονιάς. Καθορισμός ορίων έξι χώρων στο δήμο. 

             Καθορισμός όρων  λειτουργία τους. Ρόλος γνωμοδοτικός.

  1. Πρόταση προς τα όργανα της Τ.Α. και την κυβέρνηση, ο επιβαλλόμενος φόρος στα ακίνητα με όποιο τρόπο κι αν θεσπιστεί να περιέλθει όλος, χωρίς περικοπές, στην Τ.Α. Η πρόταση αυτή να διαμορφωθεί μέσα από συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και λήψη επίσημης απόφασης.
  2.  Ομαδοποίηση προμηθειών στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα. Κατάργηση των απ΄ευθείας αναθέσεων. Ακολουθούμε σύστημα τουλάχιστον τριών προσφορών.
  3. Καθιέρωση ώρας δημότη στο δημοτικό συμβούλιο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

  1. Περικοπή δαπανών με στόχο την  οικονομική ενίσχυση των δυο Νομικών προσώπων του δήμου σταδιακά από αυτόν τον προϋπολογισμό με συγκεκριμένους σκοπούς.

Α. Οικονομική στήριξη νέων δομών (ΚΔΑΠ 6-12, Δημοτικά ιατρεία)

Β. Μείωση των τροφείων όπως έχει προταθεί από την παράταξή μας στο  συμβούλιο του νομικού προσώπου σχετικά με τον καθορισμό των τροφείων.

Γ. Διερεύνηση και εξεύρεση τρόπων στελέχωσης των νέων δομών.

Δ. Μείωση των συνδρομών στον Αθλητικό Οργανισμό.

Ε. Να συμπεριληφθεί με αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος μελέτη και ανακατασκευή των γηπέδων οδού Ολύμπου.

ΣΤ. Ενίσχυση της λειτουργίας των προγραμμάτων ΄΄Κρίκος΄΄ και ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και πρόβλεψη διατήρησής του και μετά το ενδεχόμενο παύσης της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ενίσχυση αναφέρεται σε οικονομική βάση και μεγαλύτερη φροντίδα όπως ορίζουν οι κανόνες της επιστήμης σ΄αυτό τον τομέα. Να προβλεφθεί άλλος χώρος λειτουργίας του άμεσα.

  1. Οικονομική στήριξη όλων των αθλητικών συλλόγων με κριτήρια που θα τεθούν ύστερα από συζήτηση μεταξύ όλων των συνδυασμών.
  2. Ενίσχυση του ταμείου πασχόντων και ενεργοποίησή του.
  3. Συνεργασία με τα πανεπιστήμια σχετικά με μελέτες και πρόσληψη φοιτητών για τις πτυχιακές τους.
  4. Ορισμός και καθιέρωση κέντρων κόστους στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα.
  5. Πρόβλεψη για μελέτη και εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης στην πόλη στον σημερινό προϋπολογισμό.
  6. Άμεση εκτέλεση της μελέτης  του κυκλοφοριακού της πόλης.
  7. Ταμειακό υπόλοιπο ικανό να ανταποκριθεί σε προγραμματισμένες και μη απαλλοτριώσεις σε ακίνητα του δήμου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

Άμεση παράδοση των πρακτικών δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών.

  

Τα συμφωνηθέντα να εφαρμοστούν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014.

 

  Παρ΄όλο που κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν πήρε θέση επί της προτάσεως, ως όφειλαν ως αυτοδιοικητικοί, απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο να απαντήσει και το έπραξε. Διαβάζοντας ένα προς ένα τα τμήματα της πρότασης, δέχθηκε το σύνολο της πρότασης οπότε κι εμείς δεχθήκαμε να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.

 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι άλλαξε  σημαντικά η κατάσταση. Όμως δεν καθίσαμε άπρακτοι και αποδεχόμενοι να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση ή όπως ήταν ο προϋπολογισμός. Πιέσαμε και κάτι πετύχαμε. Κι αυτό για  μας έχει την αξία του.

Δεν θα μετρήσουμε αν η διοίκηση τα εφαρμόσει αυτά ή όχι. Εκείνη θα είναι εκτεθειμένη αν δεν τα εφαρμόσει. Εδώ είμαστε να ελέγξουμε και να πιέσουμε.

Γι΄αυτό είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο άλλωστε!!

 

   ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Για μας η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δεν είναι μια απλή υπόθεση καθημερινότητας. Αποτελεί τον σχεδιασμό της λειτουργίας των θεσμών και της διαχείρισης των εσόδων και των δαπανών στο δήμο για ένα έτος. Αγγίζει και τις δυο παραμέτρους ισοδύναμα. Στην συζήτηση αυτή  υποχρεούμαστε  να αναλύσουμε και να διεκδικήσουμε όσο κι αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Άλλωστε η όποια διεκδίκηση σ΄ένα σύστημα εξουσίας ξεκινά από εκεί που εμείς μπορούμε να ασκήσομε επιρροές.

Κι αυτό κάναμε. Το κριτήριό μας δεν είναι μόνο η στείρα αντιπολίτευση αλλά η συνεχής και δημιουργική προσφορά. Η επιρροή στην τελική πρόταση.

 

Οι δημότες έχουν τον τελευταίο λόγο  Εκείνοι θα κρίνουν αν και κατά πόσο υπηρετήσαμε άξια τον ρόλο μας, αν ήμασταν χρήσιμοι ή όχι.

Ο ρόλος μας δεν τελειώνει στην κρητική απέναντι στη διοίκηση.

 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ