ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

2013-12-02 08:54

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  51ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ:   ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 

 Τρείς ημέρες τώρα δύο συνδυασμοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα της έγκρισης και ψήφισης του προϋπολογισμού για την χρήση 2014.

Συμμετέχουμε στις συζητήσεις με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας του ζητήματος.

Θεωρήσαμε και εκτιμούμε ότι η καταψήφιση του Π/Υ θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του δήμου, που ξεκινά από την μη εξυπηρέτηση των σχολείων στην λειτουργίας τους (πετρέλαιο θέρμανσης κλπ) μέχρι και την απώλεια όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ακόμη και της μείωσης των ΚΑΠ, κρατικοί πόροι. Σημαντικές χρηματοδοτήσεις στον δήμο για την λειτουργία της πόλης.

Πολλά τα ενδιάμεσα στα δυο ακραία παραδείγματα που αναφέραμε.

  Η διοίκηση μας κάλεσε να συζητήσουμε ένα θέμα που προέκυψε με αφορμή την απώλεια της πλειοψηφίας που διέθετε ως τώρα στο δημοτικό συμβούλιο και που αναδείχθηκε με την καταψήφιση του Π/Υ. 

Στα τρία τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα ενώ η υπερψήφισή τους στηρίζονταν στην συμπαγή συμπολίτευση, η οποία δεν άκουσε ποτέ τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης δείχνοντας κάποια σημάδια να τιμηθεί, αν μη τι άλλο, η δημοκρατία.

Ένας από τους συνδυασμούς δεν παρουσιάστηκε στην αρχική συνάντηση. Τρείς βρέθηκαν στο τραπέζι. Ένας εκ των τριών, η ΄΄Δράση για μια άλλη Πόλη΄΄, αφού άκουσε τις πρώτες σκέψεις χωρίς να έχει σχηματοποιηθεί κάτι απεχώρησε λέγοντας ότι υπήρχε υποχρέωση και αδυνατούσε να παραστεί περισσότερο. Δήλωσε δε ότι αυτά τα αρχικά θα συζητήσει με την παράταξη και θα αποφανθεί.  Μέχρι αυτή την στιγμή οι βρισκόμενοι στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είχαν καμιά απάντηση επισήμως αλλά είδαμε να δημοσιεύεται η γενική θέση του συνδυασμού.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έμειναν δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η διοίκηση. Την συνέχεια των συζητήσεων η παράταξη που έφυγε δεν γνωρίζει, τουλάχιστον, επισήμως.

Στο τραπέζι αυτό κατατέθηκαν δυο βασικές προτάσεις:

  1. Από την πλευρά του κ. Μανιατογιάννη υπήρξε ένα πακέτο θέσεων, το οποίο αναλύθηκε στην συζήτηση την Παρασκευή. Εκεί άνοιξε ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, Δήμαρχος, Μανιατογιάννης, Ζήσης και η Χρυσοπούλου, κατά πόσο μπορούσαν κάποια απ΄αυτά να ενταχθούν στον προϋπολογισμό. Θα μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε τις προτάσεις αυτές αλλά αναμένουμε τον κ. Μανιατογιάννη να το κάνει σεβόμενοι την δεοντολογία.
  2. Η δική μας θέση, ως ΄΄Τα Βριλήσσια των Πολιτών΄΄, ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι, οι θέσεις μας δεν αγγίζουν μόνο ζητήματα οικονομίστικου περιεχομένου πάνω στους αριθμούς του προϋπολογισμού αλλά ζητήματα θεσμικά και δημοκρατίας. Είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι με την κατάρτιση ττου προϋπολογισμού αλλά αν σύσσωμη η αντιπολίτευση συμφωνήσει σε κάποια πρόταση, εμείς δεν  θα διαφωνήσουμε, αναγνωρίζοντας  την σοβαρότητα του προβλήματος.

Παρ΄όλο που ένας από τους συνδυασμούς έλειπε, ένας είχε αποχωρήσει και εκτιμώντας με περισσότερη ακόμη ανοχή την διαμορφούμενη κατάσταση, συνεχίσαμε στην ανάπτυξη μιας γενικευμένης πρότασης συμφωνίας, που άγγιζε τα θεσμικά ζητήματα που θέσαμε αρχικά και ασφαλώς και τα οικονομικά όπου ήταν δυνατόν.

Μεταξύ των δυο, ουσιαστικά, παρατάξεων αναπτύχθηκε ένας διάλογος στο πνεύμα να περισωθεί  η κατάσταση. Θεωρώντας το ελάχιστο των προαπαιτούμενων επήλθε μια συμφωνία μεταξύ των δυο επί του συγκεκριμένου κειμένου και απομένει να αποδεχθεί η πλευρά της διοίκησης αν και εφόσον οριστικοποιηθεί από τους συνδυασμούς.

Εδώ είμαστε μέχρι αυτή την ώρα Δευτέρα  πρωϊ, 2 Δεκεμβρίου.

 

 Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Είναι φανερό ότι για την εμπλοκή, που εμφανίστηκε οφείλεται στην διαχρονική αδιαλλαξία της διοίκησης, στην έλλειψη δημοκρατικών λειτουργιών, στην έλλειψη συγκεκριμένων στοχεύσεων, στην εγωπάθειά της, στην κάκιστη συμπεριφορά της στο δημοτικό συμβούλιο και σε πολλά – πολλά άλλα. Η απώλεια της πλειοψηφίας με την αποχώρηση τριών από τον δημοτικό συνδυασμό της πλειοψηφίας ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα στην πόλη. Την έλλειψη δημοκρατίας  και διαλόγου.

Την κυριαρχία του ψεύδους και της επιβολής ΄΄της μιας άποψης΄΄, της συκοφαντίας και της υποτίμησης.

Το κλίμα αυτό καλλιεργείτο όλο το προηγούμενο διάστημα και παρ΄όλο που το είχαμε καταγράψει και δημοσιεύσει, δυστυχώς, δεν είχε γίνει κατανοητό ούτε και πέρασε στην κοινή γνώμη έχοντας απέναντί μας την ΄΄συμπαγή΄΄ συμπολίτευση της πλειοψηφίας.

Τρία χρόνια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τις νοοτροπίες της συμπαγούς διοίκησης και δεν το καταφέραμε γιατί ακριβώς ήταν ΄΄συμπαγής΄΄. Πλήθος προτάσεων και ιδεών στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα καταθέσαμε αλλά γνώρισαν την απόρριψη, με το πιο απαξιωτικό τρόπο. 

Δεν είναι ευκαιρία με αυτό το δελτίο τύπου να επαναλάβουμε τις δικές μας δράσεις και προτάσεις και την έντονη αδυναμία της διοίκησης σ΄αυτά τα χρόνια. Θα έλθει ο καιρός να γίνει και αυτό.

 

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

 

Σήμερα καλείται ουσιαστικά μέρος της αντιπολίτευσης να βγάλει από την δύσκολη στιγμή την πόλη. Εμείς βλέπουμε την πόλη και ΟΧΙ την διοίκηση. Βλέπουμε το σύνολο των δημοτών και όχι το μέρος εκείνων, που μας ψήφισαν!!

Γι αυτό βρεθήκαμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Ξεπεράσαμε τα γεγονότα του παρελθόντος ακόμη μια φορά, βρεθήκαμε πάνω από τις ποταπότητες και τις μικρότητες και είδαμε τις συνέπειες. Παρ΄όλο που δεν ήμασταν οι υπεύθυνοι της κατάστασης κληθήκαμε να σηκώσουμε το φορτίο της ανύπαρκτης ΄΄ευθύνης΄΄ για να δεχθούμε και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων εκβιασμούς και διλλήματα.

Ναι, υπήρξε εκβιασμός από την πλευρά της διοίκησης. Εκβιασμός και δίλλημα σε θέματα που η ίδια η διοίκηση γέννησε και που είναι αδύναμη ακόμη και να συμπεριλάβει στις συζητήσεις και τους τρεις ήδη αποχωρήσαντες από την παράταξή της. Το γιατί δεν το μάθαμε ασφαλώς.

Οι ευθύνες ανήκουν σ΄εμάς που χτυπήσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στα τρία χρόνια ακόμη και την τελευταία στιγμή της συζήτησης του Π/Υ ή ακόμη και στις συζητήσεις και δεν έχει ευθύνη η διοίκηση ή όποιος άλλος;

Εμείς, λοιπόν, οι ΄΄ανεύθυνοι΄΄ κατά την διοίκηση και ίσως κατά άλλους, προσφέραμε την διάθεσή μας, το ενδιαφέρον μας για την πόλη, τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας για να υπάρξει μια συμφωνία κατ΄αρχήν  σ΄ένα ελάχιστο επίπεδο ώστε να λειτουργήσει ο δήμος.

 Δώσαμε το μήνυμα της συναίνεσης και της λύσης των προβλημάτων στεκόμενοι πάνω από τις προσωπικές διαφορές και πάνω από αδυναμίες και εγωπάθειες. Βρεθήκαμε στο τραπέζι να δείξουμε την…δική μας ευθύνη όπως την καταλαβαίνουμε. Δεν θα βρεθούμε, όμως, κατηγορούμενοι γι αυτό!!΄

Είναι πολύ εύκολο και ήταν, πράγματι εύκολο να μην βρεθούμε στις συζητήσεις και να αποστασιοποιηθούμε από τα προβλήματα που γέννησε η διοίκηση και είχαμε το πραγματικό άλλοθι. Δεν το κάναμε(!!)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

 

     ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

Σήμερα, Δευτέρα πρωϊ, βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο μιας προσπάθειας πέραν των ανθρώπινων δυνατοτήτων και της ανικανότητας της διοίκησης. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το κείμενο της συμφωνίας. Κείμενο υπάρχει και αφού έφυγε από εμάς βρίσκεται στα χέρια της παράταξης του κ. Μανιατογιάννη. Το κείμενο αυτό θα φθάσει σήμερα στα χέρια της διοίκησης αν και εφόσον συμφωνήσουν οι δύο συνδυασμοί τελικά.  Εντός της ημέρας θα αναμένουμε την απάντησή της, η οποία θα καθορίσει το επόμενο στάδιο και τις εξελίξεις της Τετάρτης.

Δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε το κείμενο σεβόμενοι την απάντηση του κ. Μανιατογιάννη, η οποία δεν έχει φθάσει στα χέρια μας ακόμη και κυρίως της διοίκησης.

Θα το δημοσιεύσουμε και αυτό σύντομα.

Είχαμε ανακοινώσει τις εξελίξεις με σεβασμό και ευθύνη απέναντι σε όλους τους δημότες και όχι αποκλειστικά στους δικούς μας ψηφοφόρους, όπως κάποιοι επικαλούνται, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις και θα βγει η αλήθεια. Ήλθε αυτή η ώρα. Δεν υπήρξε σημαντικό παρασκήνιο όπως πολλοί μπορεί να υποψιάζονται. Υπήρξαν συζητήσεις με συγκεκριμένο σκοπό όπως επιτάσσει η λογική και η κατάσταση. Δεν υπήρξαν συμφωνίες με άλλους σκοπούς και κάτω από το τραπέζι. Δεν επιδιώξαμε συνδιοίκηση αλλά την στροφή του τρόπου διοίκησης με άλλες αρχές και παραμέτρους.

Οφείλαμε, κατά την άποψή μας, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο συναίνεσης και συμφωνίας, λειτουργώντας με γνώμονα την λειτουργία της πόλης και ΟΧΙ την ΄΄απαλλαγή΄΄ της διοίκησης από τις δικές της ευθύνες.

Αυτό ανήκει στους δημότες και το σεβαστήκαμε στο ακέραιο.

Σήμερα το απόγευμα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση των δύο παρατάξεων και θα υπάρξει ανάλογη ανακοίνωση.

 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ