ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 56

2014-02-01 09:52

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  56ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  1  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΘΕΜΑ:       ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

 

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και την πόλη μας και σε εθνικό επίπεδο και διαπιστώνουμε τα εξής θαυμάσια πράγματα.

 

Για ακόμη μια φορά το πολιτικό σύστημα επιχειρεί την απόλυτη χειραγώγηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα κόμματα σπεύδουν να προτείνουν υποψηφίους από τα σπλάχνα των κομματικών μηχανισμών τους.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το θέμα πολιτικοποιώντας τις εκλογές στις τοπικές κοινωνίες ξεχνώντας ότι στο παρελθόν ήταν αντίθετος με την θέση αυτή.

Οι κομματικοί μηχανισμοί του ενεργοποιήθηκαν πολύ καιρό τώρα προσπαθώντας να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο το αποτέλεσμα των εκλογών θα του δώσει τους απαιτούμενους ΄΄πόντους΄΄ για την ΄΄κατάληψη΄΄ της διακυβέρνησης της χώρας.

Επιτροπές του κόμματος βρίσκονται σε ανοιχτές συσκέψεις διερευνούν πρόσωπα και καταστάσεις με στόχο την κομματική επιτυχία.

Η ΝΔ με υστέρηση αλλά εξίσου δυναμικά ακολουθεί τις τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνοντας κι εκείνη να εξεύρει πρόσωπα με τα οποία θα βρεθεί κερδισμένη στις εκλογές αλλά στοχεύοντας στις εθνικές και ασφαλώς στις ευρωεκλογές.

Τα υπόλοιπα κόμματα στην συγκεκριμένη συγκυρία αδυνατούν σε δυναμική να παρακολουθήσουν την γιγαντομαχία των δυο ΄΄μεγάλων΄΄ κομμάτων. Συσκέπτονται και διαβουλεύονται με αυτογνωσία ότι θα μπορεί να παίξουν ρόλους οπισθοφυλακής και μπαλωμάτων.

 

Η τοπική μας κοινωνία ευθυγραμμισμένη στις προθέσεις των κομμάτων συσκέπτονται και διαβουλεύονται παρασκηνιακώς ερήμην του δημότη. Ετοιμάζονται να προσφέρουν ακόμη μια φορά την εικόνα της απόλυτης εξάρτησής τους από τους κομματικούς εναγκαλισμούς.  Το παρασκήνιο στοχεύει σε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση και ο δεύτερος η αλλαγή της σημερινής διοίκησης. Ουσιαστικά επενδύουν στον δεύτερο γύρο όντας βέβαιοι ότι ο πρώτος γύρος δεν θα δώσει το οριστικό αποτέλεσμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μηχανεύονται ακόμη και πλασματικές δημοτικές κινήσεις ώστε την κατάλληλη στιγμή να διαφανεί ο πολιτικός συντονισμός, να επιτευχθεί ένας σημαντικός παράγοντας, η εντύπωση.

 

Εμείς, ως μια δημοτική παράταξη παντελώς ανεξάρτητη και αδέσμευτη, συμμετείχαμε στις εκλογές του 2010 αποφασισμένοι να δώσουμε την πραγματική διάσταση της ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζοντας ότι όλα τα προεκλογικά τρύκ αποτελούν εργαλεία χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών.

Παρ΄όλο που και άλλοι συνδυασμοί επικαλούνται αυτή την αρχή δεν αρνούνται να συμμετέχουν στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επικοινωνίες προκειμένου να βρεθούν στην κορυφή των αποτελεσμάτων των εκλογών. Το ζήτημα όμως είναι ότι το αποκρύπτουν από τους ψηφοφόρους – δημότες κινούμενοι υποκριτικά και υπόγεια.

Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση των ενεργειών αυτών και συνειδητά στεκόμαστε μακριά από παρασκήνια και υπόγειες διαδρομές γνωρίζοντας ότι όλα αυτά την επόμενη των εκλογών θα ξεχαστούν και οι γραμμές λειτουργίας των δήμων θα ανήκει αποκλειστικά σε ομαδούλες των δημοτικών παρατάξεων. Τα κόμματα θα έχουν επιτελέσει το έργο τους και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι αποδέκτες άσχετων πολιτικών σχετικά με αυτά που εξαγγέλλονταν προεκλογικά.

 

Ένα από τα πολλά λάθη του ΄΄Καλλικράτη΄΄ είναι και αυτό, η συνύπαρξη των ευρωεκλογών και αυτών της αυτοδιοίκησης. Η διενέργεια αυτών των  εκλογών ταυτόχρονα αίρει στην ουσία το ανεξάρτητο της αυτοδιοίκησης. Σ΄αυτό εμείς είμαστε κάθετα απέναντι και μαχόμαστε να πείσουμε ότι τουλάχιστον αυτό απαιτείται να αλλάξει χωρίς να σημαίνει ότι είναι και μοναδικός παράγοντας επιρροής.

Το κυρίαρχο μέρος εντοπίζεται στην νοοτροπία των κομμάτων και των υποψηφίων, που στη βάση της ισχυρής επιθυμίας τους να ασκήσουν εξουσία αποδέχονται a priori την αλληλεξάρτησή τους.

Κανείς, ως τώρα τουλάχιστον, δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό και για μας αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο αποδοχής του επιχειρήματός μας. Δεν ακούσαμε και δεν είδαμε δημόσιες δηλώσεις από κανέναν να θέτουν το ζήτημα και να αποποιούνται αυτών των αντιλήψεων. Κατά τα άλλα επικαλούνται το…ανεξάρτητο!!!!

 

Δεν θα παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι λείπει ο αυτοδιοικητικός λόγος που για μας είναι το κυρίαρχο. Ο λόγος που επικρατεί είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες που επιβλήθηκαν από τις σημερινές διοικήσεις και προκαλούν το αίσθημα του ψηφοφόρου να συγκρίνουν. Η διαδικασία της σύγκρισης αποπροσανατολίζει και παραπλανεί. Για μας ο αυτοδιοικητικός λόγος οφείλει να ενσωματώνει την διαφορετική αντίληψη για τις τοπικές κοινωνίες. Το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο λείπει αλλά οι πάντες προσπαθούν να μιμηθούν ο ένας τον άλλο κλέβοντας ιδέες και απόψεις να τις προσαρμόσουν στα δικά τους στεγανά.

Ποιο κόμμα θα παρατηρήσει αυτά τα στοιχεία; Κανένα. Το ζήτημα γι΄αυτά είναι ποιος είναι ο ΄΄αναγνωρίσιμος΄΄ για να του παραδοθεί η στήριξη, το χρίσμα λες και αυτό είναι το θείο χάρισμα στον εκλεκτό και τον ξεχωριστό της τοπικής κοινωνίας!!!

 

Δεν ακούσαμε από κανένα και ποτέ για ένα από τα βασικά σημεία της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.  Όλοι θεωρούν ως δεδομένο την συνεχή, αδιάλειπτη και συνολική χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Κατά τα άλλα όλοι επιθυμούν να μιμηθούν την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα χωρίς να την γνωρίζουν. Κι όταν έλθουν στην εξουσία προσπαθούν να μεταφέρουν την αδυναμία διαχείρισης των υποχρεώσεών τους απέναντι στους δημότες στην έλλειψη πόρων από την κεντρική εξουσία. Η υποκριτική αυτή στάση είναι αρκετή να αντιληφθεί ένας κοινός νους την αντίφαση.

 

Ένα από τα επιχειρήματα, επίσης,  που ακούμε τελευταία, άξιο μνείας, είναι και ο χαρακτηρισμός της αυτοδιοίκησης μέσα από συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι η άσκηση της εξουσίας περνά από….αριστερές αντιλήψεις!!!!

Όχι μόνο δεν το καταλαβαίνουμε αλλά πιστεύουμε ότι το επιχείρημα ενισχύει ακόμη περισσότερο την δική μας άποψη ότι η θέση αυτή είναι αγκιστρωμένη σε πεπαλαιωμένες και εξαρτημένες αντιλήψεις και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιθυμούν να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση στην αυτοδιοίκηση. Βολεύονται με την καθεστωτική αντίληψη της πολιτικής Μαυρογιαλούρου!!!

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του αυτοδιοικητικού ρόλου των εξελίξεων στις τοπικές κοινωνίες απαλλαγμένες από τις εξαρτήσεις και τις δεσμεύσεις δείχνοντας τον πραγματικό δρόμο του πολιτικού συστήματος, έξω από τις τοπικές κοινωνίες. Επιθυμούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο οι κοινωνίες έχουν ήδη απαξιώσει. Έτσι είμαστε μόνο με την κοινωνία και όχι με το σύστημα, έμπρακτα και ουσιαστικά και χωρίς να έχουμε το ΄΄βίτσιο΄΄ της άσκησης της εξουσίας. Αφήνουμε όλους τους άλλους στο παρασκήνιο και στην παραπλάνηση. Παραμένουμε στις αρχές που χαράξαμε στις εκλογές του 2010, δεν υποχωρούμε και δεν θα επηρεαστούμε. Διατηρούμε το δικαίωμα να έχουμε την διαφορετική πολιτική άποψη αλλά και την υποχρέωση να καταθέτουμε τις θέσεις μας όπως εμείς πιστεύουμε για την τοπική μας κοινωνία, ανοιχτά και χωρίς να φοβηθούμε την υποκλοπή των θέσεών μας από άλλους.    

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις παρασκηνιακές κινήσεις τοπικά και ευρύτερα και θα διατηρούμε την υποχρέωση να τις αποκαλύπτουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι σε βάρος της κοινωνίας κινούμενες αντίθετα από τα συμφέροντα των δημοτών.

Η αλήθεια έχει προτεραιότητα.

 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ