ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

2014-02-05 14:44

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  60ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  5  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΘΕΜΑ:       ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

                      ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

Με θλίψη εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Κεφαλονιά.

Αυτό που προσλαμβάνουμε είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό βρέθηκε ανέτοιμη και ανύπαρκτη σε μια τέτοια κατάσταση.

Πλήρης η έλλειψη συντονισμού και υλικοτεχνικής υποδομής σ΄ένα πολύπαθο νησί πολλών χρόνων.

 Παρ΄όλο που η ιστορία του νησιού έδωσε το ισχυρό δεδομένο της ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης, τίποτα δεν προσέλαβε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Παντελής η απουσία της Περιφέρειας, καμιά βοήθεια καμιά πρωτοβουλία καμιά υποδομής.

Ο δήμος αυτό που κάνει είναι να βρίσκεται δίπλα στους κυβερνητικούς παράγοντες.

Από εκεί και μετά απολύτως τίποτα. Ούτε καν νερό δεν είχε την δυνατότητα να προσφέρει στους δημότες τους. Μόλις χθες βράδυ έστησαν τα πρώτα συσσίτια, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ήδη εκεί και στήριζε τους δημότες.

Εξαίρετη η βοήθεια της Εκκλησίας, εξαίρετη η αποφασιστικότητά της και η αποτελεσματική της παρουσία χωρίς τυμπανοκρουσίες και προβολές.

Ακούσαμε μόλις σήμερα να λέει κάποιος ότι όποιος ήθελε θα μπορούσε να πάει σε συγκεκριμένο σημείο να παραλάβει κουβέρτες!!! Πώς να πάει δεν είπε!!! Από ποιο δρόμο και με ποιο μέσο όταν οι δρόμοι ελέγχονται από την αστυνομία προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις κατολισθήσεις;

 

Η υπόθεση της Κεφαλονιάς αποτελεί πλήγμα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και ο δήμος και η Περιφέρεια απέδειξε ότι και ανίκανη είναι και με έλλειψη σοβαρότητας. Τόσα χρόνια δεν τους έφτασε να οργανωθούν να δημιουργήσουν υποδομές και παρακαταθήκες για μια δύσκολη στιγμή που κάποτε θα έρχονταν και ήλθε. Η επιστήμη προειδοποιούσε σε όλα τα επίπεδα για τις αδυναμίες της διοίκησης, για τις ελλείψεις, για την ανοργανωσιά. Όλοι κώφευαν.

Έτσι διαβάζουμε εμείς αυτά που βλέπουμε.

 

Η υπόθεση αυτή δεν θα λυθεί στα πλαίσια της αλληλεγγύης. Η δράση αυτή είναι ένα δεύτερο επίπεδο και όχι το πρώτο και το κυρίαρχο. Το ευτύχημα είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα υποκαθιστώντας απόλυτα την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σωστά και αποτελεσματικά τα θέματα που αφήνει πίσω του ο σεισμός.

 

Η όποια βοήθεια κι αν έλθει από οποιαδήποτε κατεύθυνση Ευρώπη, άλλοι δήμοι, ομογενείς και άλλα, ευπρόσδεκτη. Η χώρα έχει σημαντικά προβλήματα μπροστά της. Είναι καθήκον όλων να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας στην Κεφαλονιά και ως δήμος και ως άτομα.

Το μεγάλο ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Για μας προτεραιότητα έχουν οι πολίτες, οι δημότες και η επιστροφή τους στη φυσιολογική ζωή.

 

    ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ