ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Οι αρχαίοι Έλληνες και η σύγχρονη οικονομία

 

Συνέδριο στην Αυστραλία αποτυπώνει την τεράστια επιρροή της αρχαίας ελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο...

Οι αρχαίοι Έλληνες με πρωτοπόρο τον Αριστοτέλη, τον οποίο μάλιστα η λεγόμενη Αυστριακή Σχολή των Οικονομικών θεωρεί «Πατέρα των Οικονομικών», αποτέλεσαν σπερματοδότες της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης. Αυτό υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής της Οικονομετρικής του Πανεπιστημίου Monash, Δρ. Βασίλη Σαραφίδη σε διάλεξη του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δημήτρια 2013».

Όπως είπε ο Δρ. Σαραφίδης, η πρωτοπορία και η διορατικότητα της σκέψης των προγόνων μας πάνω σε οικονομικά θέματα που ταλανίζουν τους οικονομολόγους ακόμη και σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, τόνισε, όλες σχεδόν οι οικονομικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν από τον 17ο αιώνα και μετά για την ερμηνεία του κεφαλαιοκρατικού συστήματος έχουν στηρίξει τα βασικότερα από τα θεμέλια τους στο έργο και την αναλυτική σκέψη του Αριστοτέλη.

Νew York Times: H μάχη επιβίωσης των Ελλήνων δεν έχει μόνο οικονομικά χαρακτηριστικά - Η Ελλάδα γερνά - Τι θα συμβεί το 2050;

Σε λίγες δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει αρκετό πλούτο και μπορεί να πάψει να είναι ένα βιώσιμο κράτος...

Τον πληθυσμό της Ελλάδας βάζουν στο μικροσκόπιό τους οι New York Times, κάνοντας λόγο, σε νέο δημοσίευμά τους, για "μελαγχολικά δημογραφικά στοιχεία".
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι Έλληνες στην τρέχουσα συγκυρία δίδουν μάχη για να επιβιώσουν. Η μάχη τους όμως δεν αφορά μόνο στο οικονομικό σκέλος, στη σκιά της κρίσης, αλλά και σε μια ακόμη πτυχή. Ο πραγματικός κίνδυνος για τους Έλληνες είναι άλλος: Οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, οι Έλληνες αφήνουν τη χώρα τους και μεταναστεύουν, ενώ ο πληθυσμός γερνά εξαιρετικά γρήγορα... Σε λίγες δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει αρκετό πλούτο, ώστε να αναλάβει τη φροντίδα των ανθρώπων της και μπορεί να πάψει να είναι ένα βιώσιμο κράτος...
"Οι άνθρωποι τείνουν να... προσπερνούν τη σημασία του πληθυσμού, ακόμη κι αν όλα ξεκινούν από εκεί", δηλώνει στην εφημερίδα ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. "Η μείωση του πληθυσμού υποβαθμίζει τις αμυντικές ικανότητες, περιορίζει το εργατικό δυναμικό και εγείρει σοβαρά εμπόδια στο επιχειρείν", εξηγεί χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Το πιο τρομακτικό από όλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, είναι οι προβλέψεις της Eurostat... Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές... το 2050, το 32,1% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι ποσοστού 16,6% το 2000.