ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

 

                                                ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής ημέρα εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη το 1985 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής του .

Ο εθελοντισμός είναι ιδεολογία με ιδιαίτερες αξίες ενδιαφέροντος και προσφοράς στον συνάνθρωπο και κατ΄επέκταση στο κοινωνικό σύνολο ,είναι στάση ζωής και συγχρόνως δράσης . Είναι δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας , μία σημαντική συνιστώσα της κοινωνίας των πολιτών , μας αφορά όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας .

Οι εθελοντές δεν πρέπει να παίρνουν τη θέση που κατείχε προηγουμένως ένας έμμισθος υπάλληλος. Αφιερώνουν χρόνο δημιουργούν  προσφέρουν και διεκδικούν ιδανικά όπως η πραγματοποίηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών που δεν βρίσκουν επαρκή η αποτελεσματική ικανοποίηση και απαιτούν για την προστασία και την προαγωγή τους την κινητοποίησή τους . Στηρίζουν την αλληλεγγύη  τη δικαιοσύνη την κοινωνική συμμετοχή την καταπολέμηση της φτώχειας ως κοινωνικό φαινόμενο την υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων την προστασία του περιβάλλοντος  και δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας σε δοκιμαζόμενα πρόσωπα .Σημαντικός τομέας του εθελοντισμού είναι και η αιμοδοσία .

Στην Ευρώπη το κίνημα του εθελοντισμού παρουσιάζει άλλες διαστάσεις. Στην Πολωνία το 2004 περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό ,ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 18,3 % του συνολικού πληθυσμού .Στη Γερμανία 23 εκατομμύρια πολίτες  ποσοστό 36% συμμετέχουν σε διάφορα είδη εθελοντικής εργασίας . Στην Ιρλανδία περίπου 1.287.000 άτομα ποσοστό 36%, στην Αγγλία 23 εκατομμύρια , και στο Βέλγιο αφιερώνουν 5 ώρες την εβδομάδα σε εθελοντικές δραστηριότητες .

 

Το φαινόμενο του οργανωμένου εθελοντισμού στην Ελλάδα απέκτησε νέες διαστάσεις πρωτότυπες ποιοτικές και ποσοτικές που διαφοροποιούνται από τη φιλανθρωπία.

Στο δήμο μας ενώ υπάρχουν πολλοί εθελοντές  δεν υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για οργανωμένη ανάπτυξη  ,  όχι μόνο δεν τιμούνται οι εθελοντές αλλά ούτε και ο θεσμός του εθελοντισμού ενισχύεται .

Ο εθελοντισμός μπορεί να πετύχει την κοινωνική ενσωμάτωση και ολοκλήρωση και να συμβάλλει στην συνοχή της κοινωνίας δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης επενδύοντας στο κοινωνικό κεφάλαιο .

                                              Κατερίνα  Σεντούκα

   Μέλος Δ.Σ συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών  και δωρεάς οργάνων                          

                                            << Αλληλεγγύη >>

             Μέλος Δ.Σ Κοινωνικής Προστασίας&Αλληλεγγύης

               Εκπρόσωπος από τα ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

                            Με επικεφαλής το Νικόλαο Ζήσης

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                      ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Σαν δημοτική παράταξη από την αρχή υπερασπιστήκαμε την ιδέα του εθελοντισμού. Η θέση αυτή δεν προέκυψε από τη συνέπεια της οικονομικής κρίσης ώστε να είναι συγκυριακή και φιλάνθρωπη αλλά κάτω από το αίσθημα της συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπό μας την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό .

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και δράση και εμείς πραγματοποιούμε αυτό που πιστεύουμε χωρίς να περιμένουμε ανταποδοτικά οφέλη . Έτσι η ομάδα μας κάνοντας πράξη αυτό που πιστεύει συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικές δραστηριότητες προσφέροντας σε κοινωνικές ομάδες όχι μόνο στα όρια του δήμου Βριλησσίων  αλλά και σε άλλες περιοχές ακόμα  και εκτός των Ελληνικών συνόρων .

Από το Σεπτέμβριο του 2011 πριν η κρίση βαθύνει προτείναμε στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου  τη δημιουργία ενός σοβαρού  φορέα για την παροχή βοηθείας σε παιδιά που οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ενός φροντιστηρίου .Κανένα αποτέλεσμα διότι δεν υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον . Δεν αρκεστήκαμε όμως στην άρνηση .Προχωρήσαμε  εμείς οι ίδιοι στην παροχή δωρεάν μαθημάτων .

Σημαντική ήταν η παρέμβασή μας στον τομέα της υγείας .Συνεργαστήκαμε με ιατρικό κέντρο και εξασφαλίσαμε την δωρεάν παροχή  ιατρικής περίθαλψης και ιατρικών εξετάσεων σε δημότες ανασφάλιστους και άπορους .

Εκπροσωπούμε το δημοτικό μας συνδυασμό στο διοικητικό συμβούλιο της Κοινωνικής υπηρεσίας η οποία έχει υπό την αιγίδα της τους παιδικούς σταθμούς , τα ΚΑΠΗ και τη Λέσχη ΚΡΙΚΟΣ που φιλοξενεί άτομα με νοητική υστέρηση, και λειτουργεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια και ευθύνη του Δήμου.

Τιμούμε τις δομές αυτές προσφέροντας τις υπηρεσίες μας όχι μόνο με την παρουσία μας αλλά και με πρωτοβουλίες και δράσεις που ικανοποιούν τα μέλη του ΚΑΠΗ. Συμμετέχουμε στη θεατρική ομάδα τους ,αναλαμβάνουμε τη ζωγραφική  των σκηνικών και την επιμέλεια της διακόσμησης των εορτών .

Η συμμετοχή μας με σεβασμό και διακριτικότητα στη Λέσχη Κρίκος, ενός πολύ ευαίσθητου τομέα , μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε και να  δημιουργούμε καλλιτεχνικές κατασκευές με τα άτομα αυτά σε εβδομαδιαία βάση .

Με την παρουσία μας στηρίζουμε την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων, που είναι ένας ακόμη κοινωνικός τομέας που πρέπει να ενισχυθεί.

Η επιτροπή κυκλοφοριακού που διεκδικεί  κυκλοφοριακή μελέτη στο προάστειό μας είναι άλλο ένα πεδίο συμμετοχής μας και δράσης μας .

Παρότι πολλοί μας χλεύασαν στην αρχή, εμείς συνεχίζουμε τις δράσεις μας ακόμα και εκτός Δήμου .

Πάντα εθελοντικά                                                   ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΝΤΟΥΚΑ

                                                             Μέλος Δ.Σ Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Εδώ θα βρείτε την δράση των εθελοντών του συνδυασμού μας. Το 2010 είμασταν οι πρώτοι που θέσαμε ως σημαντικό μέρος των δράσεών μας, τον εθελοντισμό. Τότε όχι μόνο αντιμετωπίστηκε ως μια τυπικότητα αλλά και ως μέτρο άνευ αξίας. Σήμερα όλοι μιλούν για τον εθελοντισμό και μάλιστα μόνο σε λόγια.

 

Οι εθελοντές μας, επίσημα και με διαχρονική δράση, είναι

 

1. ΣΕΝΤΟΥΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ . Συμμετέχει στην προετοιμασία των θεατρικών εκδηλώσεων στο θεατρικό τμήμα του ΚΑΠΗ, με την δημιουργία των σκηνικών στα θεατρικά έργα, που ανεβάζουν τα μέλη του ΚΑΠΗ. Συμμετέχει στην λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης Ατόμων με εδικές δεξιότητες (΄΄ΚΡΙΚΟΣ¨¨) μια ημέρα την εβδομάδα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εθελοντών αιμοδοτών και δωρεών μελών σώματος και εθελοντής αιμοδότης για πολλά χρόνια, με κάθε επισημότητα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας (ΟΚΠΑ), εκπρόσωπος της δημοτικής μας παράταξης. Παλαιότερα μέλος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου μας με την ιδιότητα της εθελόντριας, μέλος της επιτροπής υγείας, πρόνειας, εθελοντισμού του συνδυασμού μας.

2. ΣΟΥΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ιατρός, χειρούργος ορθοπεδικός, συντονιστής διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σισμανόγλειου - Φλέμιγκ. Εθελοντής ιατρικών υπηρεσιών στην χώρα μας και στην Κύπρο, την οποία επισκέπτεται μια φορά τον μήνα προκειμένου να παράσχει ιατρική φροντίδα σε παιδιά και ηλικιωμένους. Είναι αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου στον Οργανισμό Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου, εκπρόσωπος της δημοτικής μας παράταξης μέλος της επιτροπής υγείας και πρόνειας του συνδυασμού μας.

3. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ.  Μέλος της μουσικής μπάντας του δήμου. Συμμετέχει σε μουσικές εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής, στις εθνικές εορτές και σε στα φεστιβάλ που διοργανώνει η Φιλαρμονική. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου, εκπρόσωπος της δημοτικής μας παράταξης μέλος οργάνωτικού και δημοσίων σχέσεων του συνδυασμού μας.