ΠΑΛΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  48ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Έληξε μόλις χθες ο τέταρτος κύκλος επαφών της δημοτικής μας παράταξης με τις δομές του δήμου.

 

Η δημοτική μας παράταξη από τις αρχές του 2011 όταν αναλάβαμε την θέση που μας έδωσαν με την ψήφο τους οι δημότες βρεθήκαμε κοντά σε όλες τις δομές και λειτουργίες του δήμου παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η δράση μας αυτή κινήθηκε κάτω από τον ρόλο που μας ανέθεσε ο δημότης.

Τις δράσεις μας αυτές δημοσιοποιήσαμε άμεσα πληροφορώντας τους δημότες για ζητήματα που απασχόλησαν και τους εργαζόμενους και την λειτουργία των δομών.

Καταγράψαμε αδυναμίες, αστοχίες και ατολμίες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε την πραγματική εικόνα του δήμου μας και γενικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Ο τέταρτος κύκλος επαφών μας έδωσε ότι:

 

1. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να λειτουργήσουν κάτω από δυσχερείς συνθήκες εξ αιτίας αφ ενός αδυναμιών συντονισμού της διοίκησης και αφ΄ετέρου της πυκνής νομοθεσίας νέας και παλαιάς.

 

2. Σημαντικές αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου δεν εφαρμόστηκαν παρ΄όλο που και εύκολες  και εφικτές.

 

3. Καμιά προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης να γεφυρώσει τα χάσματα μεταξύ της αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, ως όφειλε, ώστε να έχουμε την βέλτιστη απόδοση. Χάσματα που δημιούργησε η ίδια και μάλιστα τα καλλιέργησε σε σημαντικό και προκλητικό βαθμό.

 

4. Καμιά πρωτοβουλία στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας με στόχο την βελτίωση των εσόδων του δήμου. Πρόταση που έχουμε καταθέσει από τις πρώτες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο.

 

5. Η διαχείριση των εσόδων στα νομικά πρόσωπα μας βρίσκει αντίθετους. Τα έσοδα των νομικών προσώπων ήταν σε υψηλό επίπεδο από την λειτουργία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έτσι η συμμετοχή του δήμου στην χρηματοδότησή τους δεν ήταν στο επίπεδο που είχε προϋπολογιστεί ώστε να έχουμε πραγματικό και πλούσιο έργο προς όφελος των δημοτών.

 

6. Σημαντικά τα προβλήματα στις προμήθειες και στις συντηρήσεις στην καθαριότητα και στον τεχνικό τομέα.

 

7. Παρ΄όλο που υπήρξαν αποφάσεις καταγραφής της ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου σε εφαρμογή προγραμμάτων  για τον δήμο μας δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

 

8. Σημαντικές οι περικοπές στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να προκληθούν σκέψεις να ιδιωτικοποιηθούν δράσεις στο δήμο.

Συνέπεια αυτού ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η αποστολή έγγραφων διαμαρτυριών προς την διοίκηση.

 

9. Η λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς συναντά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Τα κενά που καταγράφονται στην λειτουργία αυτή δεν καλύπτονται έγκαιρα.

 

11. Στις σχολικές μονάδες παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα γονείς να αναλαμβάνουν από μόνοι τους να καλύψουν ανάγκες (βάψιμο αιθουσών από τους ίδιους τους γονείς), που έπρεπε να είχαν καλυφθεί από το καλοκαίρι με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό.

 

Υπάρχουν και άλλα κενά που παρατηρήσαμε ακόμη και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων. Σημεία που ξεφεύγουν από απλές παρατηρήσεις σ΄ένα κείμενο γνωστοποίησης.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας, αυτό που μας ανέθεσαν οι δημότες χωρίς σκοπιμότητες. Θα καταγράφουμε με αντικειμενικό τρόπο τα πράγματα μέσα σ΄ένα περιβάλλον αντίξοο και για εργαζόμενους και για τις νοοτροπίες στη διοίκηση.

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  47ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                ΟΙ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

 

  Δύο εν ψυχρώ δολοφονίες γνώρισε η κοινωνία μας χθες το βράδυ, 1 Νοεμβρίου 2013.

Η εκτέλεση δυο συμπολιτών μας με  σκληρό και επαγγελματικό τρόπο μας ξάφνιασε.

Η χώρα μας φτάνει σε σημεία πέραν των αντοχών της. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πεδίο δολοφονιών γκαγκστερικού τύπου.

 

Όποιος κι αν ήταν ο σκοπός αυτής της ενέργειας απ΄όπου κι αν προέρχεται αποτελεί πράξη δολοφονίας και αφαίρεσης ζωών Ελλήνων πολιτών και συνάμα πράξη αντεθνική και αντιπατριωτική.

 

Οι ενέργειες αυτές, ως δημοτικός συνδυασμός, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.

Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή και ταυτόχρονα καταθέτουμε την ανησυχία μας για την διατήρηση της ηρεμίας και της κοινωνικής ειρήνης στον τόπο μας.

 

Σε μια περίοδο, που η χώρα στενάζει ακόμη μια φορά από δανειστές και κατακτητές απαιτείται να υπάρχει ενότητα και συνοχή.

 

Η κυβέρνηση να λάβει κάθε μέτρο προστασίας όλων των Ελλήνων, να ερευνήσει και να εξιχνιάσει κάθε πτυχή του γεγονότος και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους.

Αυτό απαιτούν οι αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, για τις οποίες αρχές αγωνίστηκε ο λαός πολλά χρόνια.

       

Εκφράζουμε την θλίψη μας για το γεγονός της δολοφονίας δυο Ελλήνων και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών που δολοφονήθηκαν.

  

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  46ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΡΗΣΗΣ 2012

                             ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

  Έχουμε καθήκον τις σημαντικότερες, τουλάχιστον, στιγμές στην διαδικασία των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεών μας στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη να τις δημοσιοποιούμε.

Ένα απ΄αυτά τα σημαντικά θέματα είναι και η συζήτηση του ισολογισμού των χρήσεων της δημοτικής αρχής.

Την περασμένη Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2013, εισήλθε προς συζήτηση και ψήφιση ο ισολογισμός της χρήσης του 2012.

Παρ΄όλο που τυπικά η συζήτηση έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, όπως άλλωστε ορίζει, τυπικά ο νόμος, συμμετείχαμε στην συζήτηση και διαπιστώσαμε τα εξής.

Εντοπίσαμε θετικά στοιχεία στην καταγραφή των οικονομικών δράσεων της δημοτικής αρχής και το καταθέσαμε. Τα θετικά στοιχεία του είναι:

  1. Το σχετικά ικανοποιητικό αποθεματικό που άλλωστε καθορίζεται και από τον νόμο, στο ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
  2. Την αποπληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων του δήμου σε υψηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια, στο ύψος των 400 χιλιάδων ευρώ, περίπου.
  3. Το πλεόνασμα της χρήσης κατά 97 χιλιάδων ευρώ, σχετικά υψηλότερα από την προηγούμενη χρήση, που ήταν στα 65 χιλιάδων ευρώ, περίπου.
  4. Τα υψηλά έσοδα από προηγούμενα χρόνια της τάξης των 530 χιλιάδων ευρώ.

 

Εντοπίσαμε, όμως, τα αρνητικά της χρήσης και συνολικά του ισολογισμού.

  1. Το υψηλό έλλειμμα της τάξης των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Συσσωρευμένο έλλειμμα και από προηγούμενα χρόνια.
  2. Το χαμηλό επίπεδο τεχνικών έργων στην διάρκεια του 2012. Άλλωστε είχαμε εντοπίσει από τον προϋπολογισμό του 2012 ότι δεν προβλέπονταν έργα για το 2012.
  3. Η πραγματική χρήση, εξαιρώντας τα υψηλά έσοδα που πέτυχε η δημοτική αρχή από τα προηγούμενα χρόνια δίνει αρνητικό τελικό αποτέλεσμα της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ.
  4. Οι υψηλές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, της τάξης 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στις βραχυπρόθεσμες αυτές υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις σε προμηθευτές της τάξης των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσά που θεωρούμε ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  5. Παρ΄όλο που τα δάνεια του δήμου, ύστερα από απόφαση και κατά πλειοψηφία έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, επιμηκύνθηκαν άρα μειώθηκαν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις, το αποτέλεσμα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την ίδια την δημοτική αρχή. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκονται στο επίπεδο των 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες σχετικά με την χρήση του 2011 κατά 800 χιλιάδες ευρώ, περίπου. Δόσεις που αποπληρώθηκαν μέσα στο 2012.

 

Η εικόνα που δίνουμε είναι η καθαρά λογιστικοοικονομική και δεν περιέχει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός και εξ αυτού ο ισολογισμός, ουσιαστικά περιλαμβάνει την προοπτική που ανοίγεται μέσα από το πρόγραμμα δράσης της δημοτικής αρχής και ασφαλώς τις υποσχέσεις που έδωσε για να βρεθεί στο δήμο.

Υπ΄αυτή την θεώρηση δεν περιοριζόμαστε στην αυστηρή κριτική στο λογιστικοοικονομικό τμήμα μόνο αλλά και στο πολιτικό σκέλος.

Στο σκέλος αυτό η δημοτική αρχή δεν βρέθηκε αξιόπιστη σχετικά με το πρόγραμμά της. Πολλά είχε υποσχεθεί ενώ άλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε.

Οι προϋπολογισμοί της στην τριετία έχουν μικρή έως ανύπαρκτη σχέση με τα πεπραγμένα. Οι προϋπολογισμοί απέχουν κατά 25%, περίπου αναφορικά με τα ποσά. Ειδικότερα η ποιότητα παρουσιάζεται ακόμη πιο πολύ αποκλίνουσα.

Πέραν του γεγονότος ότι προγραμματικά απέχουμε πολύ από τις θέσεις της δημοτικής αρχής αντιλαμβανόμενοι διαφορετικά την δράση και την προσφορά προς τους δημότες, η ίδια η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις της από εκείνα που υπεσχέθη.

Ένα, ακόμη, αρνητικό σημείο κατά την άποψή μας είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ έχει την εξήγησή του, παρ΄όλο που η δημοτική αρχή αφ΄ενός το αναγνωρίζει αφ΄ετέρου το δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι είναι συσσωρευμένο από προηγούμενα χρόνια. Κι εμείς λέμε, ποιος ευθύνεται τελικά γι΄αυτό το έλλειμμα. Η ίδια δημοτική αρχή δεν ήταν;

 

Καταψηφίσαμε τον ισολογισμό όχι για να καταθέσουμε το αντιπολιτευτικό μας μένος και ούτε από αντιπολιτευτική έπαρση αλλά θέλαμε να θυμίσουμε ότι στους προϋπολογισμούς είχαμε εντοπίσει τα πολλά αρνητικά σημεία, στα οποία η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν άκουσε αλλά μας επιτέθηκε προσωπικά  χωρίς να έχει θέσεις και απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε.

 

Δεν έχουμε την διάθεση της αντιπαράθεσης ως μια αντιπολίτευση χωρίς άποψη και θέση. Έχουμε άποψη, την καταθέτουμε αλλά το σημαντικότερο για μια υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι η αναγνώριση των θετικών σημείων της δημοτικής αρχής και η κατάθεση προτάσεων όπως έχουμε κάνει επανειλημμένως σε όλα τα χρόνια της παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο. Θέσεις τεκμηριωμένες, με ουσία και ποσά, κάτι που κανείς, ως σήμερα, δεν έχει πραγματοποιήσει.

 

Προτείναμε στην δημοτική αρχή, μάλιστα, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός που θα συντάξει τώρα να είναι πραγματικά ρεαλιστικός, ευρηματικός και όχι να δείχνει το επιθυμητό αλλά το αληθές. Να μην διαστρεβλωθεί η πραγματική οικονομική δυνατότητα του δήμου εξ αιτίας του γεγονότος ότι βαίνουμε σε εκλογές σε λίγους μήνες και επομένως να φανούμε αρεστοί ώστε να  δημιουργηθούν εντυπώσεις παρασύροντας το εκλογικό σώμα.   

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα βρεθούμε υποστηρικτές του συμφέροντος των δημοτών για ένα δήμο οικονομικά υγιή και δυνατό να συμπαρασταθεί στα σημερινά προβλήματα, που συναντούν οι δημότες.

 

Και μια τελευταία παρατήρηση. Ένας ισολογισμός διαβάζεται με πολλούς τρόπους ανάλογα τι επιθυμεί κανείς να δείξει. Δεν κάναμε αυτό. Καταθέσαμε τις οικονομικές σταθερές, που χαρακτηρίζουν τον ισολογισμό. Δώσαμε την λογιστικοοικονομική διάσταση και την πολιτική ταυτόχρονα. Οι σταθερές αυτές είναι οι καθολικά παραδεκτές και δεν είναι δική μας έμπνευση. Τα επιχειρήματα που θέσαμε είναι τα καθολικά παραδεκτά και δεν διαστρεβλώσαμε την πραγματικότητα.

 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

 

 

Μια νέα χρονιά ανοίγει ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Μπροστά μας έχουμε ένα νέο κύκλο εξελίξεων ιδιαίτερα σημαντικών σε όλα τα επίπεδα.

Όλες οι δομές του κράτους βρίσκονται σε ανασύσταση, σε μια αναθεώρηση.

Στο χώρο της παιδείας αναμένουμε τις πρωτοβουλίες των καθηγητών και ίσως των δασκάλων αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την μείωση των θέσεων στην μέση εκπαίδευση με το πρόγραμμα της κινητικότητας.

Παρεμβάσεις στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο, αρχής γενομένης από την πρώτη λυκείου. Ήδη η βουλή συζητεί το νέο νομοσχέδιο, που κατέθεσε το υπουργείο παιδείας και που αναμένεται ότι ότι θα υπερψηφιστεί ίσως με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Στο χώρο της υγείας, νοσοκομεία, αλλάζουν τον χαρακτήρα τους, νέες δομές σε εξέλιξη με τους εργαζόμενους να αντιδρούν και να βρίσκονται στους δρόμους χωρίς να γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά ή όχι.

Στον χώρο της οικονομίας η κυβέρνηση ξετυλίγει σιγά αλλά σταθερά τους στόχους της στη βάση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ισχυριζόμενη ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας οικονομικής κατάστασης. Το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να αποτελέσει το κυριότερο τεκμήριο της πειθαρχημένης πολιτικής στο πλαίσιο της δομοσιονομικής προσαρμογής στο πρόγραμμα που επέβαλε η τρόϊκα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε αναμονή εξαιρετικά σπουδαίων εξελίξεων αναφορικά με τα οικονομικά της, τις δομές της, τους εργαζόμενους, την κινητικότητα ακόμη και στο σύστημα των εκλογών τον ερχόμενο Μάϊο.

Ο χώρος των εργασιακών σχέσεων περνά σε μια άλλη φάση όπου ο εργαζόμενος με τον εργοδότη θα βρεθούν πιο κοντά από κάθε άλλη χρονική συγκυρία. Μέτωπο βλέπουν πολλοί να αναπτύσσεται απέναντι στο κράτος με συμμάχους τον εργοδότη και τους εργαζομένους. Εξαιρετικά σημαντικό και εντυπωσιακό.

Όλη η κοινωνία σε πλήρη αναδόμηση, προβληματισμένη και εν πολλοίς θεατής ανήμπορη να επιτύχει κάποια αλλαγή ταυτισμένη με την δική της οπτική.

Σ΄αυτό το σκηνικό οι δημοτικές παρατάξεις προσπαθούν να προβλέψουν την πορεία των πραγμάτων και τα αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών ώστε να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους εν όψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο Μάϊο.

Αν και μεσολάβησαν οι καλοκαιρινές διακοπές η δημοτική μας παράταξη δεν σταμάτησε να εργάζεται να αναπτύσσει τις δράσεις της, να σκέπτεται και να σχηματίζει νέες δράσεις για το μέλλον.

Κι εμείς, όπως και άλλοι, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να διορθώνουμε, να ανασχηματίζουμε τις δράσεις μας, να οραματιζόμαστε και κυρίως να παρεμβαίνουμε με πρωτοβουλίες στις κοινωνικές δράσεις.

Βρισκόμαστε εδώ, πιστοί στο ηθικό καθήκον μας και ασφαλώς στο καθήκον που πηγάζει από την ευθύνη που μας έδωσαν όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά στην κοινωνία είτε κάποιοι ενοχλούνται είτε χαίρονται είτε τους είναι αδιάφορο. Το κριτήριο της δικής μας παρουσίας δεν είναι εκείνοι που ενοχλούνται αλλά οι τρομακτικές εξελίξεις που βρίσκονται μπροστά μας θεωρώντας ότι μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στην διαμόρφωση μιας ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ποιοτικής ζωής, με σεβασμό στους θεσμούς, στην κοινωνία που υποφέρει, στον μαθητή, στο νήπιο, στον ηλικιωμένο, στον εργαζόμενο, στον δάσκαλο, στον καθηγητή, στον επαγγελματία, στον ανήμπορο και σε όλους εκείνους, που θα μας έχουν ανάγκη.

Θα παρεμβαίνουμε σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής, με αξιοπρέπεια, σεβασμό, αυτογνωσία και άποψη.

Ευχόμαστε σε όλους η νέα σελίδα της καθημερινότητάς μας να έχει τα λιγότερα προβλήματα, στην εκπαιδευτική κοινότητα από την πιο μικρή βαθμίδα έως την τελευταία, καλή χρονιά, παραγωγική, δημιουργική και με υγεία.

  ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   39

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                ΄΄ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΔΙ…ΚΟΒΕΙ ΚΕΦΑΛΙ!!!΄΄

 

 

Η απόφαση της κυβέρνησης υπό την πίεση της Τρόϊκας, να εξευρεθούν θέσεις – άτομα να ικανοποιήσουν την μέθοδο της κινητικότητας να μετακινηθούν οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός κανένας στόχος, σε κανένα επίπεδο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται συνεχώς κάτω από την βούληση των ξένων δυνάμεων και των δανειστών του κράτους.

Ενώ έπρεπε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δήμων και των πόλεων συντελείται το ακριβώς αντίθετο χωρίς να ικανοποιείται κάποιος στόχος δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ο δημοτικός συνδυασμός μας στέκεται απέναντι στους νέους στόχους της τρόϊκας και όλων εκείνων που έχουν ευθυγραμμιστεί με τις στοχεύσεις της αποδυνάμωσης και της απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δημοτική αστυνομία έχει ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης και προς όφελος του δημότη. Παρέχει κοινωνική υπηρεσία υψηλού επιπέδου αν και εφόσον χειρίζεται από ικανούς και σοβαρούς υπευθύνους.

Να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας.

Υποστηρίζουμε την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Υποστηρίζουμε, επίσης, τον έλεγχο και την εποπτεία στα οικονομικά των δήμων κάτω από ένα αντικειμενικό και ουσιαστικό σύστημα.

Θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να βρίσκεται σε χέρια ανίκανων, άσχετων και αδιάφορων. Εκεί εντοπίζουμε εμείς το μεγάλο ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι στην μύζερη, ανούσια και σκληρή παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης.

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ        30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                TO NEO ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2011 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαμε επισημάνει σε όλους τους χώρους εργασίας του δήμου ότι αυτό που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα θα ήταν οι περικοπές, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση και δυστυχώς δεν πέσαμε έξω.

Όλα αυτά ήλθαν και έπονται χειρότερα.

Στις αρχές του τρέχοντος μηνός Ιουλίου 2013 παραβρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου και επισημάναμε τις ακόμη χειρότερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τονίσαμε με οικονομικά στοιχεία ότι θα έλθουν και άλλα γεγονότα προς την κατεύθυνση της φτωχοποίησης των εργαζομένων και ασφαλώς τις αλλαγές που υποστεί η εργασία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημοσιονομικό κενό που θα υπάρξει  στα επόμενα χρόνια που επικαλεστήκαμε δυστυχώς επαληθεύθηκε με την χθεσινή έκθεση της Commission, που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ύψος του κενού εκτιμάται στα 4 δις ευρώ. Το κενό αυτό θα αποτελέσει σημείο μεγάλης συζήτησης τον Σεπτέμβριο όταν η Τρόϊκα θα επανέλθει να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία ώστε να συνεχιστεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ήδη παρατείνεται η επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατά ένα έτος (μέχρι το 2016) όπως επίσης παρατείνεται το επίδομα αλληλεγγύης επίσης κατά ένα έτος μέχρι το 2016.

Τα δύο αυτά εισπρακτικά μέτρα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα οικογενειακά εισοδήματα όταν ήδη αυτά είτε έχουν συρρικνωθεί είτε έχουν μηδενιστεί με την αύξηση της ανεργίας.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με πρόβλεψη να φθάσει επισήμως το 29% αφού μπροστά μας έχουμε απολύσεις από το δημόσιο κατά 25000 χιλιάδες περίπου και ακολουθούν άλλες μέσα στο 2014.

Ο ιδιωτικός τομέας ήδη δοκιμάζεται από τον περιορισμό της οικονομικής δυνατότητας του μέσου εισοδήματος ενώ ο περιορισμός του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι αμφίβολης επιτυχίας στην ουσία του. Η μείωση του ΦΠΑ είτε δεν θα μεταφερθεί στον καταναλωτή είτε η μείωση αυτή δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα στο εισόδημα του εργαζόμενου ή ακόμη και να συμβάλει στην διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης.

Η ύφεση προβλέπεται για το 2013 στο 4,2% όπως αναφέρεται στην έκθεση ενώ με τις καλύτερες προοπτικές για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,2%.

Η συρρίκνωση των νοσοκομειακών μονάδων και η περαιτέρω απίσχναση του ΕΟΠΥΥ οδηγούν τους πολίτες σε έλλειψη βασικών συνθηκών διαβίωσης. Τα χρέη του Ελληνικού δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την αντοχή της αγοράς.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τα 50 δις που προέβλεπε έχουν περιοριστεί στα 25 δις και για το 2013 από 2,8 δις στα 1,8. Η απαξίωση της περιουσίας του Ελληνικού Κράτους επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς.

Όλα αυτά συνθέτουν σκηνικό εξαθλίωσης και φτωχοποίησης ενώ θέτει σε πλήρη αμφιβολία την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κοντά είναι οι νέες απολύσεις στο δημόσιο, που αυτό θα αποτελέσει την δοκιμασία της κοινωνίας. Θα αντέξει στις νέες συνθήκες και θα παραμείνει σε συνθήκες ηρεμίας όπως απαιτείται για την επιτυχία του προγράμματος;

Αμφιβάλλουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με θάρρος και τόλμη για να προετοιμάσουμε του εργαζόμενους και όλους τους θεσμούς λειτουργίας ότι στην Ελληνική κοινωνία έχει επιβληθεί μια νέα σελίδα που ακόμη είναι λευκή.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση θα αναφερθούμε σύντομα σε άλλη ανακοίνωσή μας θέτοντας τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση.

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   37

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. 

                             ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ  ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

 

Σήμερα, 16 Απριλίου 2013 ο εκπρόσωπός μας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, δέχθηκε τηλεφώνημα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ Βουγιουκλάκη.

Ο κ. Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Ζήση ότι δεν παρέστη στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Τον ερώτησε αν είναι καλά στην υγεία του και του γνωστοποίησε ότι ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ προβλέπει διάταξη περί των απουσιών δημοτικού συμβούλου.

Ο κ. Ζήσης ερώτησε τον κ. Πρόεδρο αν υπάρχει απειλή στον υπαινιγμό περί εφαρμογής των διατάξεων του ΄΄Καλλικράτη΄΄.

Ο κ. Πρόεδρος αντέδρασε θεωρώντας ότι ο κ. Ζήσης τον….΄΄εγκαλούσε΄΄(!!!!!)

Χωρίς χαρακτηρισμούς από την πλευρά του κ. Ζήση, ο κ. Πρόεδρος προέβη σε χαρακτηρισμούς όπως ΄΄αήθης΄΄.

Η  συζήτηση παρέκλινε (όχι εξ αιτίας του κ. Ζήση), υπήρξε ένταση αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς (από την πλευρά του κ. Ζήση).

Προχωρούμε στη ανακοίνωση αυτή για τους εξής λόγους.

 

  1. Να γνωστοποιήσουμε το γεγονός στους δημότες
  2. Να αποκαλύψουμε την συσσωρευμένη υποκρισία. Ο κ. Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι από ενδιαφέρον τηλεφώνησε. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αυτό ήταν ένα πρόσχημα. Ιδού η τεκμηρίωσή μας. Αν ο κ. Πρόεδρος είχε ενδιαφέρον γιατί τηλεφώνησε ύστερα από τέσσερις συνεχείς απουσίες του κ. Ζήση αλλά άφησε να παρέλθει ο χρόνος αυτός;  Στην συζήτηση που προέκυψε αμέσως μετά το υποτιθέμενο ΄΄ενδιαφέρον΄΄ του, προσέφυγε στον ΄΄Καλλικράτη΄΄, αναφέροντας την διάταξη για την οποία σαφώς υπονόησε ότι είτε εκείνος είτε από άλλους θα δεχθεί πιέσεις να εφαρμόσει. Ξέχασε ο κ. Πρόεδρος ότι μόλις στην δεύτερη απουσία του κ. Ζήση, υπήρξε και πάλι τηλεφωνική επαφή και πάλι με πρωτοβουλία του κ. Προέδρου, με σκοπό την ενημέρωση προς τον κ. Ζήση ότι θα υπάρξει ΄΄έκτακτο ΄΄ δημοτικό συμβούλιο. Σ΄αυτή την συνομιλία  ο κ. Ζήσης είπε στον κ. Πρόεδρο ότι οι ημέρες που επιλέγονται στο τελευταίο διάστημα είναι ημέρες εργασίας για εκείνον. Υπενθύμισε ο κ. Ζήσης στον κ. Πρόεδρο ότι εκείνος δουλύει όλη την ημέρα και κυρίως το απόγευμα κι ότι αυτό πηγάζει από την φύση της δουλειάς του. Ζήτησε ο κ. Ζήσης να υπάρξει τήρηση στην άτυπη μεν αλλά ουσιαστική συμφωνία, τα δημοτικά συμβούλια να γίνονται κάθε Δευτέρα. Κάτι που ισχύει πολλά χρόνια στην διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να οργανώνουν τον χρόνο τους. Η απάντηση του κ. Προέδρου ήταν ότι ο κ. Ζήσης εξέφραζε παράπονα και ότι δεν θα έπρεπε να προβεί σ΄αυτή την ενέργεια. Η συζήτηση έκλεισε εκεί για να συνεχιστεί στην τελευταία ήδη αναφερθείσα τηλεφωνική επικοινωνία με τις εντάσεις και από τις δύο πλευρές.
  3. Επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε στους δημότες ότι το τελευταίο συμβάν δεν είναι διόλου τυχαίο. Εμείς το εντάσσουμε στο πλαίσιο της προσπάθειας απαξίωσης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αφ΄ενός και της προσπάθειας να ΄΄κουρευτεί΄΄ η σύνθεσή του ώστε να υπάρχει εύφορο έδαφος για την άσκηση της πολιτικής της διοίκησης. Η διοίκηση δεν επιθυμεί τον διάλογο, επιθυμεί να έχει ανοιχτό το πεδίο ΄΄δράσης΄΄ να εφαρμόσει πολιτικές και να λαμβάνει αποφάσεις, στις οποίες σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη και θέση και που υπενθυμίζουμε
  4. Για το τελευταίο συμβάν παραπέμπουμε και σε ανάλογη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΄΄Δράση για μια άλλη Πόλη΄΄, η οποία σαφώς διαμαρτύρεται με το ίδιο και χειρότερο πνεύμα με αυτό που ανέφερε και η δική μας δημοτική παράταξη δια του εκπροσώπου μας.  Επομένως είναι εμφανής η διαφορετική θέση της αντιπολίτευσης από εκείνες τις τακτικές που επιθυμεί να επιβάλλει η διοίκηση δια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο. Αυτές οι ανακοινώσεις δεν ευαισθητοποίησαν τον κ. Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά εξέφρασε το ΄΄ενδιαφέρον΄΄ του για τον κ. Ζήση για να μην κάνει εφαρμογή των διατάξεων του ΄΄Καλλικράτη΄΄!!!! Αυτό στην Ελληνική γλώσσα λέγεται υποκρισία για την οποία μιλήσαμε στην αρχή του δελτίου μας.
  5. Ο κ. Πρόεδρος συνηθίζει να χάνει την ψυχραιμία του και να χαρακτηρίζει ανθρώπους και δημοτικούς συμβούλους με μεγάλη ευκολία. Θα τον συμβουλεύαμε να είναι εγκρατής και αν θέλει να τιμήσει το αξίωμα που του έδωσαν οι δημότες θα πρέπει να έχει πάνω απ΄όλα αυτογνωσία, αρετή για την οποία οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έγραψαν πολλά για να πείσουν για την αλήθεια της. Ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους που κάνουν τους θεσμούς για να υπηρετηθούν από ΄΄ενάρετους΄΄, κατά τον Σωκράτη και πολύ αυστηρότερα από τον Αριστοτέλη αποτελεί την βάση για την δημοκρατία και τις αγαστές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
  6. Παραθέτουμε πιο κάτω το δημοσίευμα (ας μας συγχωρήσει η ΄΄Δράση για μια άλλη Πόλη΄΄ για την αντιγραφή και την χρήση) όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης.
  7. Δεν ξέρουμε αν δοθεί συνέχεια στο συμβάν αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση με την βοήθεια και την δύναμη που μας δίνει το δίκιο και όλοι αυτοί που μας πίστεψαν για να μας στείλουν να τους εκπροσωπήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Γι΄αυτό αγωνιζόμαστε χωρίς υπερβολές και έξαρση, όπως κάποιοι άλλοι λειτουργούν.

 


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΄΄ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ΄΄

 

Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 16 Απρίλη

Ούτε την προκαθορισμένη ημέρα της εβδομάδας για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι σε θέση να τηρήσει η διοίκηση

 

Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο μας πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση της συνηθισμένης ημέρας που ορίζονται οι συνεδριάσεις (Δευτέρες), στις 19/03/2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00. Σχεδόν ένα μήνα μετά, την Παρασκευή 12 Απρίλη, το μεσημέρι, οι δημοτικοί σύμβουλοι παρέλαβαν την πρόσκληση για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ, η οποία και πάλι ορίσθηκε για ημέρα Τρίτη, (16 Απρίλη), σε εργάσιμη ώρα.

Αν και κατά παράδοση στα Βριλήσσια οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου διεξάγονται ημέρα Δευτέρα, δηλαδή σε μη εργάσιμη ημέρα και ώρα, (πράγμα που διαφύλαξαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις), ώστε και οι πολίτες να διευκολύνονται να παρευρεθούν, η σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται να έχει αποφασίσει, στο πλαίσιο και της γενικότερης υποβάθμισης των συλλογικών οργάνων, να μην τηρεί με συνέπεια ούτε την ημέρα διεξαγωγής των συνεδριάσεων. 

Πέραν του ότι αυτό, το κατά τα άλλα δευτερεύον ζήτημα, απηχεί μια διάθεση απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, δημιουργούνται και κάποιες συγκεκριμένες λειτουργικές παρενέργειες. Και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Δράσης» για παράδειγμα, εργάζονται την ημέρα και την ώρα που ορίζονται οι συνεδριάσεις, αφού στην εργασία τους ακολουθούν το ωράριο των καταστημάτων. Θα πρέπει δηλαδή, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, κατά σύμπτωση της αντιπολίτευσης, να εγκαταλείπουν την εργασία τους, (σε έκτακτα συμβούλια και για επείγοντες λόγους, αυτό θα ήταν θεμιτό), για να συμμετάσχουν –ως άλλωστε, υποχρεούνται- στις συνεδριάσεις!

Η αδιαφορία των διοικούντων για απλές και αυτονόητες ρυθμίσεις, πλησιάζει πλέον το όριο της πρόκλησης. Δεν φθάνει που σπανίως τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες παράδοσης των εισηγήσεων, αλλά ορίζονται και οι συνεδριάσεις κατά το δοκούν. Άραγε, αξιολογείται τόσο πολύ η ανάγκη του πολιτικού προσωπικού της διοίκησης να διατηρεί ελεύθερες τις Δευτέρες, ώστε να παρευρίσκεται, για λόγους δημοσίων σχέσεων, σε εκδηλώσεις που διεξάγονται στο Δήμο μας; Αντιλαμβάνεται η διοίκηση την έννοια του «συλλογικού οργάνου» ή προτιμά να συνεδριάζει χωρίς αντίλογο; 


Για την ιστορία, παραθέτουμε τη θεματολογία του προσεχούς συμβουλίου, επειδή προκαταβολικά γνωρίζουμε ότι η διοίκηση θα επικαλεσθεί λόγους «επείγοντος»…


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Για την 08/2013 Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Σας προσκαλώ σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων, οδός Κισσάβου 11, στις 16/04/2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00, για λήψη απόφασης επί των εξής θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:


Θέμα 1ο: Έκδοση ψηφίσματος για τη συνέχιση του προγράμματος «ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Θέμα 2ο: 2η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2013 Τροποποίηση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης

Θέμα 3ο: Κάλυψη δαπανών του έργου "ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΘΟΡΩΝ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΩΝ 2012" για το έτος 2012.

Θέμα 4ο: Άσκηση αρμοδιότητας ρύθμισης κυκλοφορίας.

Θέμα 5o: Ρύθμιση οφειλών τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων (0,5%) της εταιρείας ... ύστερα από αίτημα της νόμιμης εκπροσώπου της. 

Θέμα 6ο: Έγκριση διενέργειας προμηθειών
 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩN

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

  To τελευταίο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η διοίκηση του δήμου και με την συμβολή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου επιχειρεί με πολλούς τρόπους να τροποποιήσει και να απαξιώσει κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

 

  Κατ΄αρχήν τροποποιεί τις ώρες των συνεδριάσεων με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων της διοίκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να αδυνατούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις.

 

 Δεύτερον, για να δικαιολογήσει σύντομα διοικητικά συμβούλια χρησιμοποιεί καταχρηστικώς τον όρο ΄΄κατεπείγον΄΄. Ουδέποτε τεκμηρίωσε, όπως, οφείλει να κάνει σύμφωνα με τον νόμο, την ανάγκη του ΄΄κατεπείγοντος΄΄.

 

Τρίτον, ο φάκελος των εισηγήσεων είναι πάντα ελλειπής. Οι εισηγήσεις των θεμάτων έρχονται ακόμη και κατά την έναρξη της συνεδρίασης, προφασιζόμενη την έλλειψη προσωπικού. Επιχείρημα που όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά προκαλεί αφού δεν απολύθηκε κανείς υπάλληλος στο χώρο της προετοιμασίας των δημοτικών συμβουλίων.

 

Τέταρτον, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν παραδίδονται όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Για παράδειγμα ουδέποτε υπέγραψαν δημοτικοί σύμβουλοι πρακτικά αλλά ούτε και παραδόθηκαν ποτέ σε έντυπη μορφή όπως απαιτείται. Αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους δημοτικούς συμβούλους με επιλογή μάλιστα. Αποστέλλονται δηλαδή διάφορες συνεδριάσεις με μεγάλες καθυστερήσεις (πάνω από χρόνο!!!) και όχι με την χρονική σειρά που διενεργήθηκαν. Τι κρύβεται πίσω απ΄αυτές τις τακτικές κανείς δεν γνωρίζει. Πολλές ήταν οι φορές που δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το θέμα των πρακτικών αλλά με διάφορα (ως συνήθως) ψευτοεπιχειρήματα δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

 

Η εικόνα που δίνει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο είναι έξω από κάθε περιθώριο υπομονής και ανεκτικότητας.

Χθες, 24 Απριλίου 2013, υπήρχε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Η δημοτική μας παράταξη αντιδρώντας στην συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου παρέστη δια του νομίμου εκπροσώπου της και κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας με κάθε επίσημο τρόπο, προσπαθώντας να βάλλει τέλος στην υποβάθμιση των λειτουργιών του δημοτικού συμβουλίου και την απόλυτη χειραγώγησή του από το προεδρείο του και την διοίκηση.

 

Είναι φανερό ότι υπάρχει σκοπιμότητα στις ενέργειες αυτές.

 

Παραθέτουμε πιο κάτω την επιστολή που καταθέσαμε στο προεδρείο κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Υ/Γ Το προεδρείο αποτελείται από τον πρόεδρο μέλος της πλειοψηφίας, αντιπρόεδρο μέλος της μείζονος αντιπολιτεύσεως και γραμματέα.

 

 

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΙΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                                                                         24 Απριλίου 2013

 

Κε πρόεδρε

 

Με λύπη μου βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να παραστώ στο δημοτικό συμβούλιο για λίγα λεπτά και να αναγνώσω την επιστολή αυτή και να την καταθέσω στο προεδρείο και ασφαλώς για τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

 

Εκφράζω την λύπη μου και ταυτόχρονα καταθέτω την θέση μας, ως εκλεγμένη δημοτική παράταξη, αναφορικά με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 

Από πολλά χρόνια (πριν ακόμη βρεθείτε εσείς σ΄αυτή την θέση) υφίσταται άτυπη μεν ουσιαστική δε συμφωνία  μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να διενεργούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα. Η συμφωνία αυτή εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους δημοτικούς συμβούλους παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι μη εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλοι, έχουν την δυνατότητα  να παρίστανται κάθε ώρα ή ημέρα.

Η σύνθεση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ικανοποιεί και με το παραπάνω την προϋπόθεση αυτή. Ίσως το σημερινό δημοτικό συμβούλιο έχει στην σύνθεσή του τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων.

 

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο γράφων είναι ακόμη μάχιμος εργαζόμενος και μάλιστα με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Δεν έχω συγκεκριμένο ωράριο εργασίας αφού είμαι ελεύθερος επαγγελματίας όπως σε όλο μου τον εργασιακό βίο.

 

Έτσι το πρόγραμμά μου εξελίσσεται καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, κάθε ημέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολώ την υποχρέωσή μου να παρίσταμαι στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 

Όμως είναι αδύνατο να παρακολουθήσω τις αλλαγές σε ημέρες και ώρες των συνεδριάσεων αναλόγως με τις υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής για τις δημόσιες σχέσεις της.

Άφησα αρκετό καιρό αναμένοντας την επιστροφή στην αρχική κατάσταση. Διαπίστωσα ότι η κατάσταση όχι μόνο παραμένει αλλά και βαίνει προς το χειρότερο.

 

Ακυρώσατε την άτυπη εκείνη συμφωνία να διενεργούνται οι συνεδριάσεις κάθε Δευτέρα. Χρησιμοποιείτε όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας για την διενέργεια των συνεδριάσεων.

Την θέση αυτή εκφράζουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα σας θυμίζω την έντονη διαμαρτυρία τους για την σταθεροποίηση της ημέρας των συνεδριάσεων. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας σας είναι να μην παρίστανται και εκείνοι στις συνεδριάσεις. Ίσως η απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων να διευκολύνει τις εργασίες της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου.

 

Εμείς διαφωνούμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε να επανέλθει η κατάσταση όπως ήταν στην αρχή.

 

Και σήμερα ακόμη, κ Πρόεδρε, αδυνατώ να παραστώ στην συνεδρίαση. Παρ΄όλα αυτά βρέθηκα εδώ για λίγο χρόνο προκειμένου να καταθέσω την επιστολή ιδιοχείρως ώστε να περάσει και στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

 

Δεν θα συζητήσω για τις εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Τελευταία οι εισηγήσεις έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος παρ΄όλο που η συνεδρίαση είναι τακτική, όπως η σημερινή.

Στέλνετε το θέμα και η εισήγηση ακόμη και την ώρα της έναρξης του δημοτικού συμβουλίου.

Η κατάχρηση του όρου κατεπείγον είναι προκλητική.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν πραγματικά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και παρ΄όλο που απαιτείται η τεκμηρίωση για τον χαρακτηρισμό στην έναρξη της συζήτησης ποτέ δεν υπήρξε ικανή τεκμηρίωση.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, όσοι τουλάχιστον μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει ευθύνη.

 

Με τιμή

 Για ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

 Ζήσης Νικόλαος

 Δημοτικός Σύμβουλος

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   35

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013

ΘΕΜΑ                ΠΕΡΙ  ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ

 

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή αποτρέπει και καθοδηγεί δημότες και άλλους να παραστούν στην κοπή της πίτας μας την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, στον χώρο του ΤΥΠΕΤ.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν αναμενόμενο για μας. Το ύφος και η μέθοδος, όμως, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής.

 

Είναι κρίμα η δημοτική αρχή να λειτουργεί μα τέτοιους τρόπους.

 

Είναι φανερό ότι όχι μόνο εκφράζει φόβο και ηττοπάθεια κι αυτό σημαίνει ότι πράγματι είναι εκτεθειμένη απέναντι στους δημότες και την κοινωνία.

 

Είναι δυστυχία να έχει κανείς τέτοιους πολιτικούς αντιπάλους!!!

Κρίμα!!!

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   34

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013

ΘΕΜΑ                ΓΙΑ ΤΟ Ο.Τ. 61 (ΠΡΩΗΝ TENNIS CLUB)

 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και με την παρέμβαση του δικηγόρου του δήμου, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 61 διαπιστώσαμε ότι :

 

  1. Το δημοτικό συμβούλιο, ως κυρίαρχο όργανο αποφάσεων και άσκησης ελέγχου δεν γνώριζε τις διαδικασίες και τις εξελίξεις για το ζήτημα αυτό.
  2. Απεδείχθη από την παρέμβαση του κ. συνηγόρου ότι υπήρξε σαφώς διαπραγμάτευση αναφορικά με το ύψος της αμοιβής του.
  3. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ του συνηγόρου και του δήμου να καταφύγει ο κ. συνήγορος στην  δικαιοσύνη με αγωγή διεκδίκησης των αμοιβών του.
  4. Ενώ είχε συμφωνηθεί εξ αρχής ότι οι αμοιβές του κ. συνηγόρου θα είναι αυτές, που προβλέπονται από τον νόμο, εκείνος κατέφυγε με αγωγή προκειμένου να επισημοποιήσει το τελικό ποσό με δικαστική απόφαση.

 

Σε όλη αυτή την διαδικασία εμείς, ως δημοτικός συνδυασμός εκπροσωπούμενος στο δημοτικό συμβούλιο, κατά καιρούς προκαλούσαμε την δημοτική αρχή να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα.

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μας, δεν πήραμε ποτέ σαφή απάντηση ούτε φάνηκε ότι η δημοτική αρχή είχε την ευαισθησία να ανοίξει το θέμα και να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο. Ήλθε η στιγμή να βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. συνήγορος για να συζητηθεί μερικώς το ζήτημα χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη αλλά να απαντήσει ουσιαστικά σε δημοσιεύματα και θέσεις δημοτικών συμβούλων, που εξέφρασαν στην ουσία τις απορίες και την έλλειψη γνώσης επί των εξελίξεων στο θέμα.

 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και δημόσια για τις τακτικές, που ακολουθεί η δημοτική αρχή αποκρύπτοντας κατ’ ουσία από το δημοτικό συμβούλιο τις εξελίξεις στο θέμα με αποτέλεσμα να αδυνατεί το σώμα να έχει την γνώση και την βάση για τον έλεγχο και τις αποφάσεις του σε ζητήματα που ο δήμος καλείται να δαπανά σημαντικά ποσά χρημάτων για την πόλη και εις βάρος των οικονομικών του.

 

Ζητήσαμε επίσημα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να τεθεί το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη ώστε να δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αποκτήσουν την απαιτούμενη γνώση.

 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   32

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       7  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ                Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κυριακής 6 Ιανουαρίου 2013 όπου εξελέγησαν τα νέα μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών οικονομικής και ποιότητας ζωής καταθέσαμε την άποψή μας για την μη συμμετοχή μας στις επιτροπές αυτές.

Στην προηγούμενη θητεία των επιτροπών ο συνδυασμός συμμετείχε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ύστερα από συμφωνία μεταξύ των συνδυασμών της αντιπολίτευσης. Η συμφωνία προέβλεπε την δική μας συμμετοχή σε μια επιτροπή ενώ με τον τρόπο αυτό η δημοτική παράταξη ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ δεν θα εκπροσωπείτο.

Για την δική μας παράταξη ήταν τιμή η συμφωνία αλλά δεν ικανοποιείτο η αρχή όλες οι παρατάξεις να εκπροσωπούνται στα όργανα του δήμου.

Προς τούτο αποφασίσαμε στην επόμενη περίοδο, την τρέχουσα να παραχωρήσουμε την θέση μας στην δημοτική παράταξη  ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄.

Έτσι η δημοτική μας παράταξη δεν θα έχει κάποιο μέλος σε κάποια επιτροπή ύστερα μάλιστα από την ειλημμένη θέση των υπολοίπων παρατάξεων να καταλάβουν τις ίδιες που είχαν και στην προηγούμενη θητεία.

Η δημοτική μας παράταξη θεωρεί ότι πρότεινε το δίκαιο κι αυτό υπερασπιστήκαμε.

Να επισημάνουμε ότι οι άλλες δημοτικές παρατάξεις θέλησαν να βρουν διάφορες λύσεις ώστε να εκπροσωπηθεί και η δική μας παράταξη αλλά θεωρήσαμε ότι αποτελεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής και μάλιστα με προαπαιτούμενα.

Υπ΄αυτά τα δεδομένα αρνηθήκαμε τις διάφορες αυτές λύσεις της τελευταίας στιγμής και με σταθερά δεδομένα και όχι όλα στο τραπέζι προς συζήτηση και ανοιχτά, δίκαια και δημοκρατικά.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   Νο   31

                                        ------------------------------------

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ       12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2012

ΘΕΜΑ                Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ

                            ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

                            ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

 

Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφερε στο φώς τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου και κυρίως τους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν τα δάνεια αυτά.

Η δεκαετία 2000-2010 έφερε μεγάλη δανειακή εξάρτηση του δήμου από τον τραπεζικό εναγκαλισμό. Με μεγάλη ευκολία οι δημοτικές αρχές της δεκαετίας αυτής κατέφυγαν στον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα ο δήμος να βρεθεί σήμερα επιβαρυμένος οικονομικά.

Το σπουδαίο, όμως, είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή με ανεύθυνο και προκλητικό τρόπο διευρύνει χρονικά τις υποχρεώσεις αυτές μέχρι το 2032.

Η επιβάρυνση αυτή μεταφράζεται μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ επί πλέον των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Δώσαμε μάχη να πείσουμε την δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην επιμήκυνση των χρεών του δήμου απέναντι στις τράπεζες. Δυστυχώς δεν βρήκαμε εύφορο έδαφος από την συμπολίτευση ακόμη μια φορά.

Στην αρχή της τοποθέτησής μας στο ζήτημα, θέσαμε ένα σοβαρό διαδικαστικό ζήτημα. Ρωτήσαμε αν η δημοτική αρχή διερεύνησε την περίπτωση κατά πόσο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο την επιμήκυνση. Μας απάντησε ότι η επιμήκυνση δεν είναι ένα νέο δάνειο για να απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία.

Εμείς, ως εκλεγμένος δημοτικός συνδυασμός ισχυριζόμαστε ότι η επιμήκυνση, που ζήτησε η δημοτική αρχή είναι λήψη ενός νέου δανείου.

Διαφωνούμε κάθετα με την άποψη αυτή, παρ΄ όλο που είναι θέμα διαδικασίας, όμως ενδεικτικό της σοβαρότητας, που επικρατεί στα έδρανα της πλειοψηφίας και της δημοτικής αρχής.

Ακόμη κι αν δεν προβλέπεται από τον κώδικα η ενισχυμένη πλειοψηφία (κι έτσι είναι, δυστυχώς, δεν προβλέπεται) υπάρχει κάποια ευαισθησία να αναζητηθεί από την δημοτική αρχή η συναίνεση για είναι τόσο σοβαρό θέμα; Ασφαλώς όχι!!

Ποτέ δεν κατεδείχθη αυτού του είδους δημοκρατική ευαισθησία. Υπάρχει μόνο η πειθαρχημένη υπερψήφιση χωρίς την ανάλογη αυτογνωσία!!!

 

Αναφορικά με την ουσία του ζητήματος.

 

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επιμήκυνση του χρέους αποτελεί ένα προεκλογικό τρύκ. Η επιθυμία της δημοτικής αρχής να ελαφρύνει το ύψος των ετησίων δόσεων των δανείων έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση ακόμη και στην ομολογία του ίδιου του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο δήμος έχει την δυνατότητα να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων με άνεση!

Είμαστε, επίσης, απόλυτα πεπεισμένοι ότι η επιμήκυνση του χρέους του δήμου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το συμφέρον του δημότη, ο οποίος θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον για τα επόμενα 20 χρόνια. Κι αυτό όχι για αναπτυξιακές προοπτικές και ενέργειες αλλά για την διευκόλυνση της σημερινής δημοτικής αρχής να παρουσιάσει προεκλογικά την δυνατότητα κάποιων παροχών άνευ αξίας αλλά μεγάλης αξίας για την αποκόμιση ψήφων στις ερχόμενες εκλογές.

Γιατί, όμως, η δημοτική αρχή πήρε όλα αυτά τα δάνεια στα δέκα αυτά χρόνια; Δημοσιεύθηκαν σε τοπικές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες ο κατάλογος των δανείων που πήρε η δημοτική αρχή και για ποιους λόγους.

Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πάντα με ανταποδοτικό όφελος υπέρ των δημοτών προσφεύγουμε στην λύση της λήψης ενός δανείου.

Η δεκαετία του 2000 εξ αιτίας λανθασμένων αντιλήψεων και κυρίως της δίψας για την κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας φορτώθηκε ο δήμος με είκοσι και πλέον δάνεια για διάφορους  λόγους και τα οποία θα μεταφέρει για τριάντα χρόνια, πληρώνοντας γι΄αυτά τεράστια ποσά εις βάρος μιας υγιούς αυτοδιοικητικής δυναμικής.

Δεν υποστηρίξαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής γιατί πιστεύουμε ότι τις δανειακές υποχρεώσεις του ο δήμος πρέπει να τις αποπληρώσει το γρηγορότερο δυνατόν, για να κινηθεί σε ρυθμούς ανεξάρτητης οικονομικής ανάπτυξης. Οι ίδιοι πόροι του δήμου είναι ανύπαρκτοι αφού η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ενισχύσει και να εκμεταλλευθεί την ίδια του περιουσία με χρηστή διαχείριση. Πολλά τα σημεία εκείνα, που ενισχύουν την θέση μας αυτή.

Αντίστροφα, μάλιστα, συντηρεί την οικονομική κρίση και την μεταφέρει στην καρδιά της αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία.

Πόσοι δήμοι σήμερα δεν κινδυνεύουν να κατεβάσουν τα ρολά γιατί οι δανειακές τους ανάγκες είναι τόσες που να αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Η διαχείριση των οικονομικών ενός δημόσιου φορέα δεν είναι παιχνίδι εξουσίας αλλά στοιχείο γνώσης και ευθύνης. Αυτές οι πολιτικές έφεραν την χώρα στην σημερινή κατάντια της.

Πόσο να μαζευτεί μια κακοδιαχείριση 30 χρόνων;

Το ίδιο γίνεται και τώρα στο δήμο μας, με την απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής και της συμπολιτεύσεως, των 16 δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Οι ευθύνες είναι τεράστιες κι αυτό είναι ανάγκη να το καταλάβουν όλοι.

 

 Θα θυμίσουμε ότι μέχρι το 2000 ο δήμος μας είχε ελάχιστες δανειακές υποχρεώσεις κι αν εξακολουθούσαν οι δημοτικές αρχές αυτές τις οικονομικές τακτικές σήμερα ο δήμος μας θα ήταν απόλυτα υγιής και ανεξάρτητος να στηρίξει τους δημότες με πολλούς και ποικίλους τρόπους στην οικονομικές τους αδυναμίες σ’ αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Έτσι αποδεικνύεται η ανευθυνότητα, η έλλειψη αυτογνωσίας και η εμπειρίας των διοικούντων και των εχόντων της εξουσία!!!

 

Για εμάς, η λήψη δανείου δεν αποτελεί λύση (όπως πιστεύει ο δήμαρχος και αυτή την τακτική ακολουθεί) ούτε, πολύ περισσότερο, η επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων για ακόμη 8 χρόνια, με επί πλέον επιβάρυνση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, εις βάρος των δημοτών.

 

Η άστοχη και ατυχής απόφαση της δημοτικής αρχής, με την απόλυτη σύμφωνη γνώμη όλων των δημοτικών συμβούλων της συμπολιτεύσεως, υποθηκεύει το μέλλον της οικονομικής αυτοτέλειας του δήμου μας.

 

Εμείς θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές αυτές για να έχουμε ένα δήμο ισχυρό, ανεξάρτητο και στο πλευρό των δημοτών και όχι απέναντί τους όταν μάλιστα είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί δίπλα τους.

Είναι απέναντι ακόμη και στους τρίτεκνους από τους οποίους έκοψε την έκπτωση, που τους είχε δοθεί στην κατανάλωση του νερού, με την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου παλαιότερα!!! Το ύψος της δαπάνης αυτής; Μόλις 12000 ευρώ για τον δήμο!!! Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την μείωση των τελών καθαριότητας κατά 9,5%!!

Είναι ολοφάνερη η τακτική που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του δήμου, επικίνδυνη και ξένη με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, χθές σε συνεδρίαση του νομικού προσώπου του δήμου, Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου, ο ισολογισμός χρήσης 2011 από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Διαβάζοντας τον ισολογισμό ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος αθλητικός και πολιτιστικός οργανισμός στο πλανήτη με αυτή την φτωχή εικόνα. Η όλη δράση του οργανισμού αποτιμάται οικονομικά στο επίπεδο των 200000 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα το νομικό πρόσωπο έδωσε και αρνητικό αποτέλεσμα. Ζημιές 36882 ευρώ!!!
Σκεφθείτε να είχε να διαχειριστεί παραδείγματος χάριν ένα εκατομμύριο ευρώ, τι οικονομικό αποτέλεσμα θα είχε!!!
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τον ισολογισμό είναι ότι πρόκειται περί ενός φτωχότατου νομικού προσώπου, που ουσιαστικά απορρέει από την μύζερη και χωρίς πρόγραμμα πολιτική της δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει μια πλασματική εικόνα μεγάλων δράσεων στον τομέα αυτό σε κάθε ευκαιρία. Ακούγεται πολλές φορές ότι τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του δήμου απασχολούν 2000 άτομα στις δράσεις του. Αυτές οι δράσεις, λοιπόν, φαίνεται να κινούνται οικονομικά στο επίπεδο των 150000 ευρώ!!! Πώς επιτυγχάνεται αυτό;
Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ακόμη και με αυτά τα λίγα χρήματα το νομικό πρόσωπο έδωσε ζημιές ύψους 36000 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται περί μιας αδυναμίας ή ανικανότητας χειρισμού των οικονομικών στο νομικό πρόσωπο.
Αναλύοντας ακόμη περισσότερο θα βλέπαμε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης είναι ζημιές ύψους 97343 ευρώ. Ήλθε η επιχορήγηση του δήμου με 300000 ευρώ να περισώσει τις ζημιές στο ύψος των 36882 ευρώ.
Βέβαια το νομικό πρόσωπο δεν έχει ίδιους πόρους, έτσι φαίνεται. Όμως αν δει βαθύτερα κανείς θα διαπιστώσει ότι πολλά απο τα αθλητικά και τα πολιτιστικά προγράμματα λειτουργούν με συνδρομές των δημοτών, την ώρα που θα έπρεπε ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στο δήμο δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τους δημότες.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο νομικό πρόσωπο του δήμου υπάρχουν συσωρευμένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 101665 ευρώ!!! Σ΄αυτές υπάρχουν κάποιες οι οποίες λιμνάζουν από επταετίας και πλέον!!!! Εκεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Κανείς δεν απαντά υπεύθυνα από που προέκυψαν αυτές οι υποχρεώσεις ούτε ακόμη και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, ο οποίος απαντά ότι εγώ το....παρέλαβα αλλά δεν ξέρω από που έρχεται!!!! Τί συμβαίνει με αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις; Θα πληρωθούν ποτέ ή αφήνεται σκοπίμως στο χρόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανόν να αποσύρουν οι προμηθευτές τις απαιτήσεις τους;
Ένα, επίσης ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι πόσοι εργαζόμενους απασχολεί το νομικό πρόσωπο και με ποιές εργασιακές σχέσεις;
Οι γυμναστές που απασχολούνταν ήταν προσλήψεις (με αδιαφανείς διαδικασίες θα λέγαμε) ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών.
Το νομικό πρόσωπο ύστερα από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης προχωρά σε ΄΄προσλήψεις΄΄ με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και μ΄αυτό τον τρόπο το νομικό πρόσωπο δεν θα επιβαρύνεται με δώρα, επιδόματα και άλλα. Δύο θέματα ανακύπτουν εδώ.
Πρώτον, το νομικό πρόσωπο και ο δήμος επιλέγει τους ΄΄σύγχρονους τρόπους΄΄ απασχόλησης, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Δεύτερον, οι ΄΄προσλήψεις΄΄ αυτές δεν περνούν από ΑΣΕΠ κι επομένως βρίσκεται στη ΄΄διακριτική΄΄ ευχέρια του προέδρου για την τελική επιλογή και τον τρόπο επιλογής των εργαζομένων.
Ίσως να προχωρούμε πάρα πολύ και δεν είναι ακόμη καιρός.
Δείτε κι εσείς την οικονομική εικόνα αυτού του νομικού προσώπου. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.