Σχετικά με μας

Κλείσαμε τρία ολόκληρα χρόνια από τις τελευταίες εκλογές.

Τι έγινε σ΄αυτά τα χρόνια και τι δεν έγινε; Τι είχαν να εισπράξουν οι δημότες από υποσχέσεις και τι εισέπραξαν στην πραγματικότητα.

Θα μπορούσε η απάντηση να είναι κάθετα αρνητική και να τελειώσουμε την συζήτηση εκεί.

Όμως έχει σημασία να δούμε με περισσότερη ανάλυση το θέμα μας.

Κι έχει σημασία για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο υπήρξε αξιοπιστία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων του δήμου μας.

Θα περιοριστούμε στα μεγάλα χρονίζοντα θέματα της πόλης μας.

1. Δεν έγινε τίποτα για το οικοδομικό τετράγωνο 61, περιβόητο και ιστορικό πια πρώην tennis club. Με περισσότερη ακρίβεια, έγινε, χάθηκε η δυναμική και το ενδιαφέρον. Χάθηκε ουσιαστικά από την βασική διεκδίκηση του δήμου αφού χάθηκε η αρχική αναγκαστική απαλλοτρίωση. Βέβαια η δημοτική αρχή εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν τελείωσε το θέμα. Όμως σίγουρα μετατόπισε το ζήτημα σε άλλο επίπεδο αποδεχόμενη ουσιαστικά το τέλος της υπόθεσης. Που μετατοπίζεται; Στον νέο νόμο, όπως αναφέρει τακτικά η δημοτική αρχή, όπου προβλέπεται η μεταβίβαση από μέρος του ιδιοκτήτη στον δήμο, ο οποίος διεκδικούσε τον εν λόγω χώρο.

Είναι αλήθεια ότι ψηφίστηκε τέτοιος νόμος. Δεν λέγεται, όμως, ποιοι είναι οι περιορισμοί για να ισχύσει η μεταβίβαση αυτή για την περίπτωση του δικού μας δήμου.

Εξετάζοντας εμείς τον νόμο πήραμε την άποψη νομικών, οι οποίοι απέκλεισαν κάθε περίπτωση να ισχύσει για την περίπτωση του Ο.Τ. 61.

2. Δεν υφίσταται λύση στο κυκλοφοριακό της πόλης. Να θυμηθούμε ότι η δημοτική αρχή συνεχώς υπόσχονταν την μελέτη του κυκλοφοριακού της πόλης μας υπό την πίεση πάντα των ενεργών δημοτών της πόλης.

Είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 αλλά δε υλοποιήθηκε. Αφαιρέθηκε όμως στους επόμενους προϋπολογισμούς κι έτσι δεν έγινε ποτέ.

Τελευταία η φοβερή πίεση των κατοίκων της οδού Αργυροκάστρου και σε συνδυασμό με τα εσωτερικά προβλήματα του δημοτικού συνδυασμού της πλειοψηφίας, η δημοτική αρχή αποδέχθηκε για ακόμη μια φορά να εισάγει ξανά την κυκλοφοριακή μελέτη στον νέο προϋπολογισμό για το 2014.

Και για την ιστορία του θέματος. Δύο δημοτικοί συνδυασμοί δεν ήθελαν να προχωρήσει η πόλη σε κυκλοφοριακή μελέτη, ο της δημοτικής αρχής και η πλευρά της ΄΄Δράσης για μια άλλη πόλη΄΄, η οποία τελευταία υπό την πίεση των δημοτών αποδέχθηκε κι εκείνη να γίνει τελικά η κυκλοφοριακή μελέτη, όπως και η δημοτική αρχή.

3. Δεν υπήρξε κάποια φροντίδα για την κάλυψη όλων των αναγκών αναφορικά με παιδικούς σταθμούς στο δήμο. Η ίδια κατάσταση με αυτή που είχε ο δήμος από δεκαετίας και πλέον όταν οι ανάγκες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση.

4. Οι δαπάνες για τις συντηρήσεις σε σχολικές μονάδες περιορίστηκαν στο ελάχιστο.

5. Καμιά φροντίδα για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου. Ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός αυξάνει το κόστος λειτουργίας για τον δήμο ενώ οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των δημοτών μειώνονται.

6. Ο εξορθολογισμός των δαπανών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου περιορίστηκε στην επιμήκυνση των δανείων ώστε να περιοριστούν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις, που φέρνει μια πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά από την άλλη αυξάνει τα οικονομικά βάρη. Αυξάνονται τα κόστη των δανείων αυτών μετατοπιζόμενα σε βάθος χρόνου.

7. Οι συντηρήσεις των δρόμων ανύπαρκτες. Έργα απλά και με προτεραιότητα για την πόλη.

8. Η συντήρηση στο πράσινο με άπειρες ελλείψεις και καθυστερήσεις.

9. Στην καθαριότητα. Καμιά αντικατάσταση σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Ελλειμματική η καθαριότητα της πόλης αν κρίνουμε και από τα πολλά παράπονα των δημοτών.

10. Ο φωτισμός στην πόλη παρέμεινε όπως ήταν από δεκαετίας!!!

11. Καμιά φροντίδα στις παιδικές χαρές, παρ΄όλο που υπάρχει δέσμευση από ντιρεκτίβα της ΕΕ περί πιστοποίησης ασφάλειας των χώρων αυτών. Ουσιαστικά εδώ υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης πολλών οργάνων των παιδικών χαρών αφού δεν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ. Το κόστος της αντικατάστασης δεν έχει προβλεφθεί ακόμη.

12. Καμιά φροντίδα για την κάλυψη έστω απλής μορφής υγειονομικής φροντίδας για τους αναξιοπαθούντες σ΄αυτή την σκληρή περίοδο.

13. Κανένα ενδιαφέρον για την υπόθεση των εγκαταστάσεων της οδού Μητροπούλου, μια μεγάλης αξίας ιδιοκτησία του δήμου, που έχεο δοθεί σε ιδιώτη αντί ενός ευτελούς τιμήματος.

Περιοριστήκαμε στα βασικά σημεία της καθημερινότητας του δημότη. Αν είχαμε χώρο και χρόνο θα καταγράφαμε όλα τα αρνητικά που συνέβησαν στα τρία αυτά χρόνια θα αφιερώναμε όλο το ενημερωτικό αυτό σημείωμα..

 

Επειδή, όμως, δεν είμαστε της άποψης του ολικού μηδενισμού θα πρέπει να καταθέσουμε κι ένα θετικό. Η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης. Παρ΄όλο που όπως εισήχθη το θέμα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν βρήκε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως έπρεπε θεωρούμε ότι αποτελεί μια θετικότατη εξέλιξη για την πόλη. Πολλά τα αρνητικά σημεία του ακόμη και από την επιστημονική άποψη των ειδικών στο ζήτημα. Η απόφαση περί της εγκρίσεώς του εκκρεμεί ακόμη στον υπεύθυνο φορέα.

 

Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του δήμου. Όμως βαρύνουσα σημασία έχει το πραγματικό ενδιαφέρον των θεμάτων, που απασχολούν την καθημερινότητα του δημότη.

Οι αναχρονιστικές αντιλήψεις της εξουσίας και τα στεγανά της, απέκλεισαν προοδευτικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Ζυγιάζοντας τα θετικά με τα αρνητικά, τα υπεσχεθέντα με τα υλοποιηθέντα συμπεραίνουμε ότι ως δήμος σημειώσαμε στασιμότητα και που σε πολλές περιπτώσεις καταγράψαμε οπισθοδρόμηση.

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Τον Αύγουστο του 2010 μια ομάδα προβληματισμένων και σκεπτόμενων δημοτών καταγράφοντας τα διαδραματιζόμενα στην πόλη μας και έχοντας πολλές αρνητικές εμπειρίες αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις τοπικές εκλογές.

Η απόφασή μας αυτή δεν πήγαζε από ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Περιείχε την επιθυμία να προσφέρουμε στην πόλη μας πιστεύοντας ότι μπορούμε καλύτερα από την πολιτική κατάσταση τοπικά και ευρύτερα.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος σε συνδυασμό με την ήδη καταγεγραμμένη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, του οποίου μέρος αποτελούσε και η τοπική εξουσία μας οδήγησαν να διαμορφώσουμε την δική μας πολιτική πρόταση αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία.

Οι προτάσεις μας αυτές είχαν έντονο το στοιχείο της ανάδειξης της κοινωνικής ανισότητας και της σημαντικής έλλειψης παροχών στους δημότες.

Η δική μας φιλοσοφία στέκει μακριά από τις καθιερωμένες πολιτικές που αποτελούν, πλέον, κατεστημένο, που θρέφουν άτομα του πολιτικού σωλήνα, που αγωνιούν μόνο σε περίοδο εκλογών, που συσπειρώνονται στην εξουσία με σκοπό το ίδο όφελος, που εμφανίζονται πάντα πρό των εκλογών ως υπερασπιστές της αλήθειας ενώ έως τότε στήριζαν την τοπική εξουσία με αποφάσεις αντίθετες με την βούληση του δημότη.

Η τριετία που πέρασε έδειξε σε έντονο βαθμό την εικόνα που παρουσιάζουμε με το σημείωμά μας αυτό. Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται, είναι καταγεγραμμένα, δύκολα, όμως, φτάνουν στον δημότη διότι αυτό το σύστημα φροντίζει να την καλύπτει περίτεχνα. 

Εμείς, ως εκλεγμένος συνδυασμός, με μικρό ποσοστό, αυτό που μας έδωσαν οι δημότες τιμήσαμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό την ψήφο τους, προσπαθώντας να εκτελέσουμε το καθήκον μας, έλεγχος της διοίκησης, προτάσεις εναλλακτικές, στήριξη του δικαίου. Πολλές οι δημοσιευμένες θέσεις μας και τα γεγονότα, που διαδρματίστηκαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και που αφορούσαν τις εξελίξεις στην καθημερινότητα και το μέλλον της πόλης. Δεν ασχοληθήκαμε με εσωτερικές έριδες, αντεγκλήσεις, ίντριγγες, συκοφαντίες και σεναριολογίες. Η προσφορά μας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δήμου φανερή και ανιδιοτελής, με εθελοντικές ομάδες, με μελέτες και προτάσεις και με παρακολούθηση όλων των εφαρμογών των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Το αρχείο μας είναι πλούσιο από δράσεις και προσφορά, συμμετέχοντας στις δυσκολίες της τοπικής μας κοινωνίας και παρεμβαίνοντας εκεί που είχαμε την δυνατότητα.

Καταθέσαμε την αντίθετη άποψή μας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών στα νομικά πρόσωπα του δήμου και στον ίδιο τον δήμο.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά στην τοπική μας κοινωνία μακριά από κόμματα, όπως είχαμε καταθέσει και το 2010, ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι, χωρίς υποκρισίες και θεατρινισμούς. θα είμαστε παρόντες και στις επόμενες εκλογές παροτρύνοντας τους συνδημότες μας να μην παρασυρθούν από μεγαλοστομίες, από συκοφαντίες και υπόγειες διαδρομές. Η περίοδος είναι έντονα δύσκολη και απαιτείται ισχυρή γνώση και εμπειρία, θέσεις και απόψεις διαχρονικά άξιες, ικανότητα και αποφασιστικότητα, φερεγγυότητα και σεβασμό στην δημοκρατία και στην διαφάνεια.

Αυτά εμείς μπορούμε να προσφέρουμε. Δεν θα ασχοληθούμε με παρασκήνια και υπόγειες διαδρομές απ΄τις οποίες έχουμε αποδράσει από την γέννησή μας.

.

Σας ευχαριστούμε

ΓΙΑ ΄΄ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ΄΄

Ζήσης Νικόλαος

Υποψήφιος Δήμαρχος

Ιστορικό

Η διάθεσή μας για προσφορά, η αγάπη για την πόλη μας, η αντίθεσή μας για τα τεκτενόμενα στην πόλη, η καταγεγραμμένη έλλειψη ικανότητας και η χειραγώγηση των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση μας έκανε να ασχοληθούμε με κάθε δημόσιο τρόπο με τα κοινά κι επομένως με τις εκλογές.