ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2012

2013-12-28 08:32

Στις 27 Δεκεμβρίου 2013 συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, στο οποίο υπάρχει εκπροσώπησή μας και στην οποία συνεδρίαση παραβρεθήκαμε. Η θεματολογία ήταν εξίσου σοβαρή με αυτή του προϋπολογισμού κάθε χρόνο.

Με απουσία της υπόλοιπης αντιπολίτευσης πλην  αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, του κ. Καμάρα, συζητήθηκαν τα θέματα:

Απολογισμός χρήσης 2012 και

Ισολογισμός χρήσης 2012 για το νομικό πρόσωπο.

Και στα δυο ζητήματα θέσαμε ερωτήματα που σε μερικά πήραμε απαντήσεις και σε άλλα είτε δεν απαντήθηκαν είτε οι απαντήσεις δεν ήταν επαρκείς.

Στο πλαίσιο της θέσης μας στον προϋπολογισμό της χρήσης του 2012 όπου είχαμε θέσει πολλά ζητήματα, τα οποία η διοίκηση δεν έλαβε υπ΄όψη της αφ΄ενός και αφ΄ετέρου σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα δηλώσαμε ΄΄παρών΄΄ και στα δυο θέματα.

Παράλληλα καταθέσαμε τις εξής παρατηρήσεις κατά την συζήτηση αυτή και τις δημοσιεύουμε.

Παρατήρηση 1. Ο χρόνος που έρχεται για συζήτηση o απολογισμός και ο ισολογισμός ένα χρόνο μετά την χρήση αποτελεί ερωτηματικό ακόμη και για την λειτουργία του ίδιου του νομικού προσώπου. Ο νόμος ορίζει, επισήμως, την 5η Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για συζήτηση  και έγκριση, παρ΄όλα αυτα έρχεται την 27η Δεκεμβρίου.

Παρατήρηση 2. Το νομικό πρόσωπο χρηματοδοτήθηκε με υψηλά ποσά από διάφορες πηγές.

Παρατήρηση 3. Και στον απολογισμό και στον ισολογισμό εμφανίζεται μεγάλο πλεόνασμα, της τάξης των 371.000 ευρώ, δείγμα έλλειψης πολιτικών πρωτοβουλιών να προχωρήσει το νομικό πρόσωπο σε νέες δράσεις ή και βελτίωση των υφιστάμενων. Δεν έγινε τίποτα πέραν αυτών που είχαν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια παρ΄όλη την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα. Να θυμίσουμε ότι επικρατούσε η άποψη ότι ΄΄δεν υπάρχουν χρήματα΄΄ σε κάθε δημιουργική πρόταση για το ίδιο το νομικό πρόσωπο.

Παρατήρηση 4. Πέρασαν δύο χρόνια (2011-2012, υποτίθεται ότι η συζήτηση αφορούσε χρήση 2012 άρα βρισκόμαστε εικονικά στο τέλος του 2012, αρχές 2013) χωρίς να υπάρξει καμιά νέα πρωτοβουλία για νέες δομές ή ακόμη και βελτίωση των υφισταμένων.

Παρατήρηση 5. Ενώ το 2011 και το 2012 με τους προϋπολογισμούς είχαμε προτείνει την μείωση των τροφείων και άλλες δράσεις ακούσαμε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και πέρασαν αποφάσεις εγκλωβισμένες στα παραταξιακά στεγανά, δείχοντας έλλειψη διάθεσης για διάλογο για αλλαγές πρός όφελος των δημοτών.

Παρατήρηση 6.  Θετικό το αποτέλεσμα της χρήσης, πλεόνασμα της τάξης των 371.000 ευρώ και το επικροτούμε. Όμως να πάψει η επιχειρηματολογία ΄΄δεν υπάρχουν χρήματα΄΄. Τα ίδια τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Να σημειώσουμε ότι η επιχορήγηση από την πλευρά του δήμου ήταν της τάξης των 640.000 ευρώ ενώ η συστατική πράξη ορίζει 800.000 ευρώ. Αν δηλαδή το νομικό πρόσωπο εισέπραττε όλο το προβλεπόμενο ποσό η ρευστότητα του νομικού προσώπου θα ήταν της τάξης των 500.000 ευρώ, ποσό υπερβολικά μεγάλο ενώ η δράση της κοινωνικής υπηρεσίας θα παρέμενε φτωχή και μηδενική σε μια εποχή που η κοινωνία διψά για παροχές και στήριξη!!

Παρατήρηση 7. Το 2013 είχαμε ξαναπροτείνει την μείωση των τροφείων με πρότυπο και δίκαιο τρόπο, στηριγμένο σε σοβαρή μελέτη όπως, επίσης, είχαμε προτείνει την λειτουργία νέου παιδικού σταθμού. Δυστυχώς παρ΄όλο που η διοίκηση έπρεπε να γνωρίζει την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας αρνήθηκε να αποδεχθεί τις προτάσεις μας ακόμη μια φορά. Είναι καιρός να το αποδεχθεί τουλάχιστον για το 2014.

Παρατήρηση 8. Λειτουργούν τα διάφορα ΄΄κοινωνικά παντοπωλεία, φροντιστήρια, ιατρεία κλπ΄΄. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτές τις δράσεις όχι γιατί δεν προσφέρουν αλλά γιατί ο δήμος και το νομικό πρόσωπο ενώ μπορεί να θεσπίσει νέες δράσεις, νομικά κατοχυρωμένες και διαχρονικά να σταθούν στήριγμα στους δημότες, προτιμά να λειτουργεί με ανοργάνωτες μορφές δράσεων.  Το ΄΄πείραμα΄΄ ΄΄μαζεύουμε και μοιράζουμε΄΄, ή ιδιώτες ιατροί να δέχονται τις επισκέψεις δημοτών επειδή αδυνατούν να έχουν περίθαλψη για κάποιους λόγους σε μια βάση εθελοντική, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ούτε και οι μορφές αυτές δείχνουν ουσιαστική συμμετοχή του δήμου στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αν τελειώσει (όποτε τελειώσει) η κρίση τι θα έχει μείνει από δράσεις από τον δήμο ή θα πάψουν να υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία;

Πέραν των παρατηρήσεων αυτών καταθέσαμε συγκεριμένες προτάσεις ακόμη μια φορά, γραπτώς, (και είναι η πέμπτη φορά) και προτείναμε στην πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ανοίξει ο διάλογος προκειμένου να ερευνηθεί κάθε πιθανότητα να υλοποιηθούν οι δράσεις που εμείς προτείνουμε.

Δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, ως συνδυασμός, στο πρόγραμμα της διοίκησης αλλά διεκδικώντας βελτιωμένες παροχές προς τους δημότες προτείνουμε τις δικές μας απόψεις. Δεν φοβόμαστε μήπως και μας κλέψουν τις ιδέες μας από κανένα διότι εμείς γνώμονα έχουμε το καλό της πόλης και των δημοτών. Ούτε έχουμε στόχο να να ασκούμε επιθετικές πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους, τον δήμαρχο, την πρόεδρο ή ακόμη και άλλους συνδυασμούς. Έχουμε στόχο την προσφορά ασκώντας δημιουργική αντιπολίτευση μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Ως δημοτική παράταξη έχουμε και θέσεις και απόψεις και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το καταθέτουμε αρμονικά με κάθε θεσμικό και λειτουργικό τρόπο.

Οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:

  

      ΤΑ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ

          ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

          ΔΗΜΟΥ  ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ                                    ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ 2014

Μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης  καταθέτουμε τις εξειδικευμένες προτάσεις μας στην βάση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Για μας έχει σημαντική αξία έστω και μικρές προτάσεις, στο πλαίσιο της δυνατότητάς μας στο διοικητικό συμβούλιο, να καταθέτουμε προτάσεις, που έχουν αποδέκτες τους δημότες σ΄αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Χωρίς διάθεση για αντιπολιτευτικούς τόνους προχωρούμε στην ενέργεια αυτή δείχνοντας ακόμη μια φορά την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τους δημότες και την πόλη μας. Δεν προτείνουμε να υλοποιηθεί το δικό μας πρόγραμμα, ως δημοτικός συνδυασμός ούτε συγκρίνουμε αυτό που εμείς θα κάναμε με αυτό που γίνεται. Προτείνουμε κάποιες ενέργειες,  που θεωρούμε απλά, εφικτές και χωρίς ιδιαίτερο κόστος όταν μάλιστα ο ισολογισμός του νομικού προσώπου βγάζοντας πλεόνασμα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο υλοποίησης των προτάσεών μας. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο κι αυτό προτείνουμε να το εκμεταλλευτούμε, τουλάχιστον όσο διαρκεί, στην σύσταση και ίδρυση νέων δομών. Είναι ευκαιρία, για μας αυτή η περίοδος να δώσει κάτι θεμελιώδες και να μην δαπανηθούν τα χρήματα σε ανούσιες δράσεις.

Οι προτάσεις μας δεν εκφράζουν το δικό μας πρόγραμμα ή πως αντιλαμβανόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση (αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα) αλλά επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της λειτουργίας του δήμου και του νομικού προσώπου. Δεν λειτουργούμε με αντιπαλότητες αλλά με συναίνεση, δημιουργικότητα και πρόοδο.

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Να δοθεί όλη η προβλεπόμενη από τη συστατική πράξη χρηματοδότηση του Νομικού Προσώπου που ανέρχεται στο ποσό των 800.000 Ε . Έως τώρα η χρηματοδότηση έφτανε στο μέγιστο το ποσό των 640.000 ευρώ.

2. Με τα ποσά αυτά υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς

3. Έναρξη μελέτης για το  πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 6-12 ετών .

4. Ενίσχυση της λειτουργίας των προγραμμάτων «Κρίκος» και «Βοήθεια στο σπίτι» με πρόβλεψη να διατηρηθούν και μετά το τέλος της χρηματοδότησής τους από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα . Να προβλεφτεί άλλος χώρος λειτουργίας του «Κρίκου» άμεσα .

5. Ενεργοποίηση και ενίσχυση του ταμείου πασχόντων - αναξιοπαθούντων .

6. Κέντρα κόστους λειτουργίας των δομών των Νομικών Προσώπων .

7. Έρευνα, μελέτη για δημιουργία Δημοτικών  Ιατρείων παροχής υπηρεσιών σε όλους τους δημότες . Ψηφίζεται το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 με χρηματοδότηση  δημιουργίας έργων υποδομών .Τα Δημοτικά Ιατρεία είναι μία σπουδαία κοινωνική υπηρεσία υποδομών.

8. Αξιολόγηση των υπηρεσιών των προμηθευτών του νομικού προσώπου ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών τους.

9. Να σταματήσουν οι απ΄ευθείας αναθέσεις και να θεσμοθετηθούν διαδικασίες με προσφορές σε όποιο ύψος κι αν είναι η προκήρυξη. Θεωρούμε ότι οι απ΄ευθείας αναθέσεις δεν απέδωσαν ούτε ποιοτικά ούτε και ποσοτικά. Έχουμε προτάσεις και εκεί και μπορούμε να συζητήσουμε αρκεί να ανοίξει ο διάλογος.

Οι προτάσεις είναι εφικτές και περιμένουμε την πραγμάτωσή τους .

Δημοσιεύουμε και τον ισολογισμό του νομικού προσώπου: