ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2013 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

2014-01-01 10:28

Το 2013 πέρασε κι αυτό με κύριο χαρακτηριστικό την ΄΄άπνοια΄΄ και την ΄΄ηρεμία΄΄.

Τίποτα δεν ξεχώρησε, τίποτα συγκλονιστικό, κανένα στοιχείο που να ξεχωρήσει ως δυναμική δράση για την πόλη.

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε σε ένα κλίμα νηνεμίας και ισορροπίας, χωρίς να έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον αυτής της πόλης ούτε και κάποια ενέργεια για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας με ουσιαστικές και χρήσιμες αποφάσεις.

Θα ξεχωρίζαμε μόνο το γεγονός της κρίσης που πέρασε η διοίκηση με την απώλεια συνολικά τριών δημοτικών συμβούλων της, οι οποίοι, ως γνωστόν, ανεξαρτητοποιήθηκαν. Κλωνίστηκε, προς στιγμήν τουλάχιστον όταν μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο θα αποφάσιζε τον προϋπολογισμό για την χρήση του 2014 αλλά και για την έγκριση του απολογισμού και ισολογισμού της χρήσης του 2012. Κατάφερε μετά μικρών βασάνων να περάσει και τα δύο με ισχνές πλειοψηφίες.

Δεν θα ξεχωρίσουμε, εμείς τουλάχιστον, τις δράσεις του κοινωνικού παντοπωλείου ή άλλο ΄΄κοινωνικού΄΄ περιεχομένου διότι δεν αποτελεί ουσιατική προσφροά στον δημότη αλλά μια συγκυριακή και στοχευμένη κίνηση ώστε περισσότερο να προκαλέσει εντυπώσεις παρά να προσφέρει στον δημότη. Ασφαλώς δεν τονίζουμε τις πάρα πολλές εκδηλώσεις, χαρούμενες και μη, κυρίως από την κοινωνική υπηρεσία διότι δεν ακολούθησαν μια οργανωμένη και πειστική κίνηση αφού δεν ακολούθησαν τον δρόμο της συναίνεσης και του διαλόγου. 

Οι πολλές αναμορφώσεις στον προϋπολογσιμό του 2013 δείχνει την έλλειψη συγκεκριμένων στόχων με το βλέμμα και την βούληση στο όραμα. 

Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε τις προσωπικές επιθέσεις που εκοξέυθηκαν από την πλευρά της διοίκησης, που δείχνει, επίσης τον φόβο και την έλλειψη συστηματικής άσκησης πολιτικής για την πόλη.

Πολλά τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του το 2013 για τον δήμο μας. Το κυκλοφοριακό, η οργάνωση και θεμελείωση της κοινωνικής υπηρεσίας, η έλλειψη αθλητικών χώρων, η έλλειψη προγραμμάτων συντήρησης κοινόχρηστων χώρων, δρόμοι, φωτισμός, σχολικές μονάδες, οικοδομικό τετράγωνο 61, πρώην τένις κλάμπ, Ο.Τ. 365, η θέση της λαϊκής, απουσία προγραμμάτων ενημέρωσης του δημότη για την ανακύκλωση, για τα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων, πρόγραμμα κομποστοποίησης και τόσα άλλα παραμένουν έξω από τους στόχους της διοίκησης.

Στα οικονομικά του δήμου παρατηρήθηκε μια προσπάθεια νοικοκυροσύνης αλλά υπό την πίεση της κυβέρνησης κάτω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, έδωσε μιν΄ρο θετικό αποτέλεσμα στην εικόνα των οικονομικών χωρίς όμως να στηρίζεται σε τεκμηριωμένες  βάσεις. Ισχύει η άποψη, ΄΄έχουμε λεφτά, ξοδεύουμε, δεν έχουμε δεν ξοδεύουμε. Τα λεφτά θα έλθουν από την κεντρική εξουσία. Αυτή υποχρεούται κι αυτή θα μας τα δώσει΄΄. Καμιά προσπάθεια εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας, της οποίας μέρος βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, (Ο.Τ. 365, Θέατρο Νταμάρι κλπ).

Εμείς θα ευχηθούμε η νέα χρονιά να φέρει καλύτερες δράσεις, νέες δομές, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συναίνεση και περισσότερο διάλογο.