ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

2014-02-04 10:06

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  57ο

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  4  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΘΕΜΑ:       ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ

                                        ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τα έντονα σεισμικά φαινόμενα και τις συνέπειές των στο νησί.

Διαπιστώσαμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση φάνηκε αδύναμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Οι ελλείψεις σε συντονισμό σε υποδομές υπήρξε έντονη.

Παρ΄όλο που ο κυβερνητικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα, υπεύθυνα και με ενδιαφέρον, η τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο υστέρησε αλλά φανέρωσε την γύμνια της απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

 

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας στο νησί πέρα από την παρουσία τους δεν είχαν καμιά δυνατότητα να παράσχουν κανένα μέσο εξυπηρέτησης σους δημότες.

Δεν είχαν ούτε καν στοιχειωδώς έστω σκηνές, ελεύθερους χώρους οργανωμένους όπως όφειλαν να έχουν προβλέψει.

Δημότες βρέθηκαν σε χώρους γηπέδων χωρίς θέρμανση καλούμενοι να κοιμηθούν σε στρώματα γυμναστικής, που κι αυτά τα πήραν από σχολεία!!!

Που να σκεφθεί κανείς να έχει προβλεφθεί να μπορούν να οργανώσουν συσσίτια και γενικώς εξυπηρέτηση των δημοτών για την επιβίωσή τους!!!

 

Οι εικόνες αυτές μας έφεραν στην μνήμη την παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο στα μέσα του 2013 ερωτώντας την διοίκηση αν ο δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάποια θεομηνία, κάποιο ξαφνικό φυσικό καταστροφικό φαινόμενο. Η απάντηση που πήραμε τότε ήταν ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

 

Έχουμε την άποψη ότι η διοίκηση κάνει λάθος όπως το είχαμε τονίσει και τότε. Ο δήμος και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την άμεση ευθύνη να έχει προβλέψει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει ένα ανάλογο καταστρεπτικό φαινόμενο. Οφείλει να έχει παρακαταθήκη κάθε είδους υλικό και κάθε οργανωμένη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Μάλιστα υπάρχει και νομοθεσία που καθιστά υπεύθυνη την τοπική αυτοδιοίκηση για την διαχείριση έκτακτων φαινομένων.

 

Και τότε είχαμε εκδώσει δελτίο τύπου και είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες αυτές. Πιστεύουμε ότι ο δήμος μας δεν έχει οργανωθεί προς αυτή την κατεύθυνση ούτε έχει προβλέψει την αποθήκευση υλικού στήριξης των δημοτών στο ενδεχόμενο ενός έκτακτου φυσικού φαινομένου.

Άλλωστε δεν είναι χρονικά μακριά και τα γεγονότα του σεισμού στην Αττική και τους νεκρούς που χάσαμε και ακόμη τις έντονες αδυναμίες και ελλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιμένουμε και συστήνουμε ακόμη μια φορά, ο δήμος και η Πολιτική Προστασία οφείλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Να ερευνήσουν οι υπεύθυνοι τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όχι μόνο.

Καλή μια διοίκηση δεν είναι επειδή οργανώνει καλές γιορτές και πανηγύρια!!

 

 

ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ