Έχουμε δήμαρχο από σήμερα....

2023-10-16 08:24
Νίκη περίτρανη σημείωσε ο Γιάννης Πισιμίσης στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Το χθεσινό αποτέλεσμα καταγράφει σημαντικά μηνύματα. Από δεκαπενταετίας τώρα ο δήμος προσπαθεί να βρει ταυτότητα, πολιτική, πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική. Η πολυχρωμία των προηγούμενων χρόνων έδειξε την αδυναμία να βρεθεί δήμαρχος ικανός και άξιος για την πόλη. Οι δημότες κάθε θητεία βρίσκονταν σε αναζήτηση ενώ αξιόλογες αυτοδιοικητικές δυνάμεις δεν βρήκαν ανταπόκριση στην θολούρα της πολιτικής αρένας. Οι προσπάθειες βρήκαν κενό για να έλθει σήμερα στην σαρώστρα της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρεθεί κάποια ελπίδα. Ποτέ στην πόλη δεν είχαμε εκλογικό αποτέλεσμα από τον α γύρο. Αυτό δείχνει, για εμάς, την ελπίδα για μια αρχή (έστω) μιας περιόδου για πρόοδο και ανάκαμψη από την μύζερη πολιτική και αυτοδιοικητική λειτουργία.
Αν ο εκλεγείς δήμαρχος θα αποδείξει την ικανότητά του στο πεδίο της καθημερινότητας τότε πράγματι θα είμαστε στην αρχή μιας πραγματικής προόδου στην πόλη. Τον απολογισμό των προηγούμενων χρόνων θα μπορούσαμε να τον καταγράψουμε εμείς από εδώ. Όμως απαιτείται χώρος και χρόνος.
Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε σήμερα, γρήγορα και ως πρώτη εικόνα, είναι το γεγονός της κατακρήμνισης συνδυασμών που ταλαιπωρούσαν με ανούσιες και θεωρητικές αναζητήσεις μέσα σε μια πραγματικότητα σκληρή και απαιτητική. Η επίμονη συμμετοχή στις εκλογές μόνο για το ψηφοδέλτιο αποτελούσε μια ουτοπία και δόθηκε η κατάλληλη απάντηση στις χθεσινές εκλογές.
Μια δεύτερη επισήμανση είναι η επαλήθευση της σιωπηρής αλλά πραγματικής θεώρησης ότι η πόλη είναι κεντροδεξιά. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφού διαχωρίστηκαν κατέγραψαν τις δυνάμεις τους, που είναι στα επίπεδα των εθνικών εκλογών. Η κεντροδεξιά από την στιγμή που έδωσε ένα ψηφοδέλτιο (χωρίς....αντάρτες) κατέγραψε την νίκη. Αυτό σημαίνει τελικά ότι αντιπολίτευση στην πόλη δεν υπάρχει παρά μόνο από την ίδια την κεντροδεξιά που αντιδρά πότε-πότε με δεύτερο ψηφοδέλτιο και που δίνει την ευκαιρία η μειοψηφία να συσπειρώσει πολιτικές δυνάμεις και να δώσει την νίκη στην μειοψηφία. Όλα τα άλλα είναι αερολογίες για δικαιολογίες. Καιρός να δουν κάποιοι ότι οι δημότες ζητούν πράξεις, έργο χειροπιαστό, φροντίδα και ενδιαφέρον, όραμα και ανάπτυξη. 
Ο εκλεγείς δήμαρχος δεν είναι άγνωστος. Θα μας αποδείξει την αξία του, την ικανότητά του στην θητεία του. Αν απογοητεύσει ο δημαρχιακός θώκος θα βρεθεί σε χέρια της μειοψηφίας.
Έχουμε να πούμε περισσότερα στο μέλλον.