Επιστροφή στον θεσμό του Εθνικού απολυτηρίου και Πανελλήνιες εξετάσεις-Αλλαγές κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα

2023-07-22 16:47
Σημαντικές αλλαγές έρχονται για τους μαθητές Λυκείου καθώς στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργηθεί το Εθνικό απολυτήριο (υπήρχε και παλαιότερα ο θεσμός) με Τράπεζα θεμάτων και ενσωματωμένες πανελλήνιες σε τέσσερα μαθήματα, όπως αναφέρει σε άρθρο της, η εφημερίδα «Καθημερινή», με ζητούµενο την πολιτική συναίνεση, και ως προς αυτό θετικά είναι τα έως τώρα µηνύµατα από τα δύο µεγάλα κόµµατα της αντιπολίτευσης
Η εφαρμογή του Εθνικού απολυτηρίου (χωρίς την τράπεζα θεμάτων) υπήρχε και λειτούργησε για πέντε χρόνια κατά το πρότυπο ευρωπαϊκών θεσμών. 
 Το σχέδιο στο οποίο θα «χτιστεί» το εθνικό απολυτήριο, με ενσωμάτωση πανελληνίων
 
Ειδικότερα, η θεσµοθέτηση εθνικού απολυτηρίου θεωρείται ότι θα συµβάλει στην αναβάθµιση του λυκείου, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει καταντήσει προθάλαµος της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης.
Και αυτό διότι οι µαθητές από τη Β΄ Λυκείου, ή και νωρίτερα, εστιάζουν στην προετοιµασία τους στα 4 µαθήµατα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Με αυτόν τον τρόπο το λύκειο χάνει τον εκπαιδευτικό του στόχο, ενώ οι έφηβοι για δύο έτη αποστερούνται πολύτιµο «παιδαγωγικό χρόνο».
Αρα, ο κεντρικός σκοπός του εθνικού απολυτηρίου, όπως σχεδιάζεται από το επιτελείο του υπ. Παιδείας, είναι οι µαθητές να εστιάζουν σε περισσότερα διδακτικά αντικείµενα, µέσα από προγράµµατα σπουδών και µεθόδους διδασκαλίας που θα αξιοποιούν την τεχνολογία.
Από την άλλη, όπως τόνισε στην εφημερίδα αξιωματούχος του υπ. Παιδείας, «δεν θα υπάρξει εθνικό απολυτήριο χωρίς σεβασµό στο κεκτηµένο των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
Το κεκτηµένο των σηµερινών Πανελλαδικών είναι το αδιάβλητό τους.
Ετσι, µελετάται στο εθνικό απολυτήριο να είναι ενσωµατωµένες οι πανελλήνιες και οι µαθητές θα εξετάζονται σε συγκεκριµένο αριθµό µαθηµάτων µε αξιοποίηση της Τράπεζας Θεµάτων ∆ιαβαθµισµένης ∆υσκολίας.
.
Τράπεζα Θεμάτων
 
Η Τράπεζα Θεµάτων θα διατηρηθεί, παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, καθώς θεωρείται χρήσιµο εργαλείο για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στην Εκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Τράπεζας Θεµάτων, που έγινε για λογαριασµό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από οµάδα του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.
Παράλληλα, η έκθεση προτείνει βελτιώσεις.
Θα ανακοινώνονται σε όλους οι βαθμοί στις πανελλήνιες
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι θα δημοσιοποιούνται οι επιδόσεις των μαθητών των σχολείων στις πανελλήνιες, γιατί όπως υποστήριξε, η δημοσιοποίηση δημόσιων δεδομένων, όπως οι βαθμολογίες των πανελληνίων είναι ευρωπαϊκή οδηγία.