Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

2019-09-08 15:07

Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό στην χθεσινή του ομιλία στην ΔΕΘ, (όπως οι περισσότεροι Έλληνες και όχι μόνο) προκλήθηκα να σκεφθώ πολλά ζητήματα. Μερικά απο αυτά θα καταθέσω σήμερα.

Η πρώτη πρόκληση ήταν η αναφορά στην ΔΕΗ.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκέφτεται να αναδιαρθρώσει όλο το πακέτο που ακούει στο όνομα ΔΕΗ. Το κύριο σημείο ήταν ο χρόνος που ανέφερε και όταν το άκουσα σκέφθηκα τι θα συμβεί στο διαστημα των....30 χρόνων μέχρι να αναδιαρθρωθεί η επιχείρηση.

Από 20 ετία και πλέον η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη με την χρήση του άνθρακα και του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.Κανείς δεν άκουγε τα επιστημονικά δεδομένα, τις έρευνες, την τρύπα του όζοντος, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, την αλλαγή των μικροκλιμάτων, το επικίμδυνο της αλυσίδας ζωής, τον κίνδυνο στην χλωρίδα και την πανίδα, την μετακίνηση, ήδη, πληθυσμών από νησιά που κινδυνεύουν να βυθιστούν, την οικονομική μετανάστευση, τον αφανισμό φυτών και ζώων, την διατήρηση της χρήσης κλιματιστικών και την αύξησή τους και τόσα άλλα. Ήδη αγριογούρουνα εμφανίστηκαν στην....Εκάλη, αρκούδες στην Εγνατία οδό, καταστροφικές φωτιές μειώνουν τους πνεύμονες οξυγόνου του πλανήτη, θυελλώδεις άνεμοι άγνωστοι στις περιοχές μας ακόμη και κυκλώνες έκαναν την εμφάνισή τους, στις ΗΠΑ καταστράφηκαν πόλεις στις Μπαχάμες μόλις χθές ενώ οι αδικαιολόγητες κατασκευές με μπετόν αυξάνουν ώστε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις μέσες θερμοκρασίες στους τόπους.

Το Κότο, το Παρίσι είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Οι προτροπές της επιστημονικής κοινότητας βυθίστηκαν στα βαθειά νερά των συμφερόντων και της άγνοιας των εξουσιαζόντων!

Ας δούμε κι ένα πιο χειροπιαστό παράδειγμα, τοπικού ενδιαφέροντος.

Το 2004-5 κατασκευάστηκε η κεντρική πλατεία. Διαβάζοντας τις προδιαγραφές της και παρακολουθώντας την κατασκευή κατατέθηκε μια άλλη άποψη όχι τόσο για το αν υπήρχαν παρανομίες αλλά από την άποψη της χρήσης των υλικών, της ποσότητάς τους αλλά και την έλλειψη πρασίνου. Ισχυριστήκαμε ότι η κατασλευή θα επηρρεάσει την τοπική θερμοκτρασία, το μικροκλίμα. Λίγοι κατάλαβαν τι λέγαμε πολλοί βρέθηκαν να μας κυνηγήσουν μηδέ εξαιρουμένης και της τότε δημοτικής αρχής.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα που το καρπούμεθα σήμερα; Η θερμοκρασία στην πλατεία ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα, το τσιμένο βασικό συστατικό γίνεται αφορμή να σκέφτονται οι επόμενες δημοτικές αρχές να ανακατασκευάσουν την σημερινή πλατεία. Η θερμοκρασία στην γύρω περιοχή δεν κατεβαίνει κάτω από τους 30 βαθμούς αν η ώρα δεν πάει 10-11 το βράδυ!!! Ποιά φυτά ευδοκίμησαν που φύτεψαν σε αυτό το διάστημα; Κανένα. Εξαιρετικά λίγα και είναι καχεκτικά.

Η ΔΕΗ μέχρι πρότινος αποτελούσε μονοπώλειο στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα πολλές εταιρείες προσπαθούν να εισέλθουν με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο όχι όμως με άνθρακα και λιγνίτη αλλά με αέριο με ήλιο και αέρα.

Όμως η ΔΕΗ συναντώντας προβλήματα από την έλλειψη επενδύσεων, από τον ανταγωνισμό και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής βρίσκεται στην σημερινή καταρρέουσα κατάσταση όχι τός από την έλλειψη ρευστότητας όπως αναφέρει η κυβέρνηση όσο από την υστέρησή της σε συνθήκες βιωσιμότητας.

Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο (άραγε γιατι εισήχθη;), έχει μετόχους έχει επενδυτές μεγάλους και μικρούς. Δεν όφειλε να βλεπει το μέλλον της, δεν όφειλε να ενημερώνει τους μετόχους της, το κράτος ως μεγαλομέτοχο, δεν όφειλε να εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, δεν όφειλε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κι αν ενημέρωσε τι έκανε εκείνη στα χρόνια από το 2014 μέχρι σήμερα; Υπάρχουν ευθύνες; Ευθύνες για την ανθρώπινη ζωή; Απεκρύβησαν οι εκθέσεις του εκτιμητή της Enest & Yiang. Γιατί;

Φαίνεται ότι ευθύνες σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχουν όσο υπάρχουν οι άσχετοι πολιτικοί οι κολλημένοι στο παρελθόν.

Άκουσα τον κ. Φάμελο, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το πρωί, απαντώντας στο θέμα της ΔΕΗ. Το 2018 η ΔΕΗ, είπε, είχε το ίδιο πρόβλημα, έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση χρηματοδότησε την ΔΕΗ με 300 εκατομμύρια!!! Αυτό σημαίνει απόλυτη παρανομία  μα και αναγνώριση ύπαρξης προβλήματος στην εταιρεία. Σήμερα απαιτεί, η σημερινή κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει και πάλι με 200 εκατομμύρια την ΔΕΗ!!!

Αυτά τα εκατομμύρια ποιανού είναι; Του κ. Φάμελου ή του κ. Τσίπρα;

Άσχετοι άνθρωποι, μακριά από την πραγματικότητα, μακριά από το....δημόσιο συμφέρον.

Θα παραπέμπψουμε τον κ. Φάμελο και άλλους αρκετούς να διαβάσουν εξαιρετικό άρθρο του Economist όπου αναφέρει την έντονη απώλεια πάγο στους πόλους τα τελευταία χρόνια δείχνοντας με διάγραμμα τον αυξημένο ρυθμό απώλειας του πάγου.(βλέπε φωτογραφία απο τον Economist). Ο κ. Φάμελος και οι άλλοι καταλαβαίνουν κάτι; Μάλλον δεν θα καταλάβουν ποτέ, δυστυχώς.

Έτσι, λοιπόν, βλέπω ότι μετά 30 χρόνια που η ΔΕΗ αναδιαρθρωθεί ώστε να ανανεώσει τις πηγές παραγωγής ενέργειας εγω θα έχω γίνει αστρόσκονη, σίγουρα νωρίτερα. Θα αποζημιώσουν τις χαμένες ζωές οι εξουσιάζοντες, το κράτος; Το μόνο που σκέφτονται κάποιοι είναι να μην χαθούν....θέσεις εργασίας!!! Ναι, αλλά οι ανθρώπινες ζωές, η ποιότητα ζωής, οι ευθύνες, ο ρόλος των εξουσιαζόντων;

Το δεύτερο ερέθισμα ήλθε βέβαια απο τον λόγο του Πρωθυπουργού αλλά κυρίως από τα σχόλια που ακολούθησαν τον λόγο από αργά το βράδυ έως και σήμερα το μεσημέρι.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής σχολίασαν τον λόγο σχετικά με το τι ΔΕΝ ΕΙΠΕ ο Πρωθυπουργός και όχι τι είπε. Τι παρέλειψε να αναφέρει σχετικά με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις παραλείποντας σκοπίμως να πουν οτι ο Πρωθυπουργός είπε τι θα κάνει στο πρώτο έτος της διακυβέρνησής του και μόνο για τα οικονομικά με στόχο την εξέλιξη στην ελάφρυνση των πολιτών από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και τις επιχειρήσεις και την διαχείριση των προβλημάτων της γραφειοκρατίας ώστε να απαγκιστρωθούν οι επενδύσεις για να έλθει η χώρα στις περιοχές της ανάκαμψης.

Δηλαδή αυτό που κατάλαβα είναι οτι η αντιπολίτευση δεν έχει καμιά διάθεση να προχωρήσει μπριοστά, να εκσυγχρονιστεί παρόλο που ανακοινώνει ότι πηγαίνει σύσσωμη, σχεδόν, σε συνέδρια επαναπροσδιορισμού πολιτικής ταυτότητάς τους. Αυτό που με εντυπωσιάζει, κυρίως, είναι ότι πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Πως γίνεται αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω.

Δυστυχώς οι Έλληνες είχαν προχωρήσει πιο μπροστά από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν πιο προοδευτική, λειτουργεί σήμερα πιο δημοκρατικά και αναμένει κατανοώντας και καταγράφοντας εξαιρετικά θετικά από την αρχή την σημερινή κυβέρνηση. Φαίνεται από τις σημερινές δημοσκοπήσεις όπου ακόμη και οι ψηφίσαντες τον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν θετική άποψη για την κυβέρνηση.

Όμως, η γραφίδα μας, με κάθε τρόπο, θα καταγράψει τα όποια αρνητικά της σημερινής κυβέρνησης αν στην εξέλιξη ξεφύγει από την τροχιά που καθορίζει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών με το μικρότερο κόστος και με μεγάλες επιδόσεις.

Υ/Γ. Θα συνεχίσουμε το παρόν άρθρο με επόμενη ανάρτηση για να μην κουράσουμε περισσότερο. Μάλιστα θα αγγίξουμε και την σημερινή δημοτική αρχή, η οποία έχει βαριές ευθύνες για τις εξελίξεις στην πόλη, διαχρονικές και σημερινές. Δεκτές οι παρατηρήσεις των αναγνωστών μας με χαρά και εκτίμηση.