ΠΕΔΑ: Να αποσυρθεί το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου ζητά η Π.Ε.Δ.Α. Έκτακτη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών

2015-10-16 15:00

 

 

Την αντίθεση του στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη οι φορείς ή ιδιώτες  που έχουν σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ , εξέφρασε το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.A. σε σημερινή συνεδρίαση του.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι εάν ψηφιστεί ως έχει το επίμαχο άρθρο, η Αυτοδιοίκηση θα έχει νέα μεγάλη απώλεια πόρων, γιατί δεν θα εισπράττει ανταποδοτικά τέλη από μεγάλες εγκαταστάσεις τις οποίες φιλοξενεί και εξυπηρετεί με πολλαπλούς τρόπους και με υψηλό κόστος ο κάθε Δήμος.
Όπως τονίστηκε στο Δ.Σ. μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση των Δήμων, ένα τέτοιο νέο χτύπημα θα φέρει τους Δήμους σε αδυναμία λειτουργίας και κατάρτισης προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει αυθημερόν, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, παρέμβαση στον αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα. Ολόκληρο το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, διακόπτοντας τη συνεδρίαση, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου και έγινε άμεσα δεκτό από τον Υφυπουργό.
Στη συνάντηση που ακολούθησε ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για τη θέση της Π.Ε.Δ.Α. και τις πολύ αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τους Δήμους, από την κατάργηση των δημοτικών τελών για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο και ζητήθηκε η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το ζήτημα στην κυβέρνηση και να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση που να καλύπτει την Αυτοδιοίκηση.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ενώ αναμένει και τις αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. που συνεδριάζει εντός της ημέρας.
Επίσης αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. την προσεχή Τρίτη, όπου θα συζητηθεί τόσο το θέμα που δημιουργείται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όσο και τα υπόλοιπα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.