ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗ

2019-08-24 15:24

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, κυρίως του α΄γύρου, των αυτοδιοικητικών εκλογών η επανεκλογή του σημερινού δημάρχου χαρακτηρίζεται ως τυχαίο γεγονός. Η εκλογική δύναμη των συνδυασμών που πρόσκεινται στην κεντροδεξιά είναι πάνω από 55%. 

Στην υπόθεση και οι δυο βασικοί ΄΄δεξιοί΄΄ δημοτικοί συνδυασμοί συμμετείχαν σε ένα ψηφοδέλτιο ο σημερινός δήμαρχος θα έβλεπε απ΄ τον α΄γύρο τις καρέκλες της αντιπολίτευσης.

Τι προκάλεσε όμως αυτό το αποτέλεσμα; 

Κατ΄αρχάς δεν είναι πρωτοφανές ούτε και μοναδικό. Από το 1994 σε μόνιμη βάση παρουσιάζονται δύο τουλάχιστον δημοτικοί συνδυασμοί προσκείμενοι στην φιλελεύθερη ιδεολογική παράταξη. Υπήρξαν, δε, εκλογικές αναμετρήσεις που παρουσιάστηκαν και τρείς και τέσσερις δημοτκές παρατάξεις.

Έτσι προκύπτει συνεχώς η πολυδιάσπαση του πολιτικο-κοινωνικού σώματος. Κερδίζει, τελικώς, ο τρίτος.....τυχερός. 

Αντικειμενικά και αξιοκρατικά αξιολογώντας τα γεγονότα εύλογα ανακύπτει το συμπέρασμα ότι την ευθύνη αυτή την έχουν όλοι, οι επι κεφαλής, οι συμμετέχοντες, το κόμμα, τα στελέχη, η υπέρμετρη εγωπάθεια και πολλά άλλα.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκλογές του 2003-4. 

Τότε συμμετείχαν τρείς δημοτικοί συνδυασμοί από την φιλελεύθερη παράταξη με επικεφαλής, τον Αργύρη Ντινόπουλο, τον (συγχωρεμένο), αγαπητό φίλο, Βαγγέλη Κουτσιώρη και τον, επίσης, αγαπητό φίλο Γιώργο Πασχαλίδη.

Τι συνέβη τότε και ο Αργύρης Ντινόπουλος κέρδισε τις εκλογές έχοντες αυτή την πολυδιάσπαση και με ένα ισχυρό, ομολογουμένως, πολιτικό αντίπαλο, Σταμάτη Λώλα;

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το παρασκήνιο της εποχής, το αληθινό παρασκήνιο. Οι φήμες ήταν πολλές και ανακριβείς. Η πραγματικότητα ήταν άλλη, που γνωρίζουν τρείς άνθρωποι και μόνο. Και οι τρείς κράτησαν το μυστικό αυτό παρασκήνιο κρυφό αφού ο στόχος είχε επιτευχθεί ενώ ταυτόχρονα δεν διακατέχονταν απο αισθήματα ρεβανσισμού ούτε και πολιτικού εγωϊσμού. 

Στο ερώτημα αν άξιζε η σημαντική αυτή προσπάθεια να εκτυλιχθεί με τόσο σημαντικό ενδιαφέρον, θα έλεγα ότι έχω σημαντικά αλλάξει θέση και άποψη σήμερα δυστυχώς.

Η αποκρυσταλλωμένη και περισότερο υγιής άποψη σήμερα οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, οι συμμετέχοντες, οι εμπλεκόμενοι και οι κυρίως οι ευνοημένοι δεν έμαθαν να εκτιμούν, να αξιολογούν ενώ καταγράφεται η ασθενής μνήμη, αυτή που ορθά ΄΄εγραψε΄΄ ο πολύπειρος  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Και για να έλθουμε στα σημερινά. 

Έπρεπε να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μανιατογιάννης; 

Η ταπεινή μου άποψη βλέποντας μέσα από την οπτική γωνία της αποδοτικότητας του αυτοδιοικητικού οράματος λέει πως όχι, δεν έπρεπε. Όμως ποιός θα μπορούσε να τον διαδεχθεί ή ποιός ήταν ικανότερος από τους άλλους. Αν είχα ένα ΄΄ικανόμετρο΄΄ και μετρούσα όλοι δεν υπερέβαιναν την μετριότητα...δηλαδή μια από τα ίδια.

Έτσι μπροστά μας έχουμε μια νέα περίοδο να ξετυλίγεται και να συνεχίζεται μια διαχείρηση απλή, στρωτή, χωρίς ριζοσπαστισμό, χωρίς αυτοδιοικητικό νεύρο, χωρίς όραμα, χωρίς αντιθεσεις, με συμβιβασμούς και υπόγειες συνεννοήσεις ώστε να μην διαταραχθεί και η ισορροπία στο δημοτικό συμβούλιο. Ο στόχος της προοόδου της πόλης με γοργά άλματα μπαίνει στη ναφθαλίνη. 

Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ να κρίνουμε, με τόλμη και αγάπη για το καλό της κοινωνίας, της προόδου και της ευημερίας της, αντικειμενικά, ορθολογιστικά και ρεαλιστικά.

Καλή επιτυχία στην διοίκηση του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο.