Οι αριθμοί λέγουν πάντα την αλήθεια…(δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βριλησσίων…)

2023-10-19 09:17

Λίγοι γνωρίζουν την πραγματικότητα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Δύσκολο να ασχοληθεί κανείς αφιερώνοντας χρόνο και ασφαλώς να έχει κατάλληλο αρχείο. Ακόμη πιο δύσκολο να γνωρίζει παρασκήνιο, επαφές, συμπεριφορές, ίντριγκες και πολλά άλλα.

Διαβάσαμε όλα τα προγράμματα των δημοτικών συνδυασμών στην πόλη. Ομολογούμε ότι δεν βρήκαμε κάτι εντυπωσιακό, μια θέση έξω από τα τετριμμένα και της χαμηλής προσδοκίας υποσχέσεις. Όλα τα προγράμματα αναφέρονται στο μέλλον, δεν είδαμε κάτι από το παρελθόν. Το θέμα αυτό, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι πολύ σημαντικό για να κρίνει κανείς κάποιον και να συγκρίνει τους συνδυασμούς και τις προσωπικότητες.

Γιατι, πράγματι, στις δημοτικές εκλογές δυο πρέπει είναι τα βασικά κριτήρια, το πρόγραμμα και οι προσωπικότητες, που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο. Και στα δυο εμείς βρήκαμε κενά με πολλά ερωτηματικά. Η διακόσμηση του ψηφοδελτίου  απασχόλησε τον επικεφαλής κάθε παράταξης, είναι βέβαιο. Είναι, για τους πολλούς, η βιτρίνα.

Αλλά ας δούμε τι ψήφισαν οι δημότες με αυτά τα δεδομένα και να δούμε, επίσης, ποια είναι τα μηνύματα, που εκπέμπουν οι δημότες στους αναλυτές περισσότερο, λιγότερο στους ίδιους τους δημότες.

 H πρώτη παρατήρησή μας είναι ότι στα 4 χρόνια που πέρασαν (2023-2019) είχαμε αύξηση των εγγεγραμμένων κατά 875 ψηφοφόρους. Μόνο από αυτό θα περιμέναμε μια αύξηση των δυνάμεων των δημοτικών παρατάξεων. Δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται. Ένα αρνητικό σημείο.

Εκτιμούμε ότι η ανάλυση, που βασίζεται στις εκατοστιαίες αυξομειώσεις των ποσοστών είναι μαθηματικά και στατιστικά λάθος. Όσοι ακολουθούν την ανάγνωση με αυτή την μέθοδο μάλλον επιθυμούν να παραπλανήσουν. Εμείς εδώ ακολουθούμε την ανάγνωση μέσα από τους απόλυτους αριθμούς γιαυτό και θα διαβάσετε μόνο αριθμούς, που, εν τέλει, εκφράζουν την αδέσμευτη βούληση των πολιτών.

Δεύτερο σημείο είναι η μείωση των δημοτών που πήγαν να ψηφίσουν. Λιγότεροι κατά 392 δημότες παρ΄όλο που είχαμε αύξηση στους εγγεγραμμένους. Μείωση των εγκύρων ψηφοδελτίων, ακόμη μια αρνητική εξέλιξη. Μειώθηκαν τα λευκά!

Πως διαβάζουμε αυτά; Οι δημότες δεν ήθελαν να πλησιάσουν την κάλπη, δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός καθήκοντος που σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με την ποιότητα της ζωής τους. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο τοπικό πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις και τα προγράμματα. Γυρίζουν την πλάτη τους στο…μέλλον!!!

Τρίτο σημείο, όλοι οι συνδυασμοί είχαν χρώμα (όπως πάντα άλλωστε) είτε φανερά είτε σιωπηλά. Έλειψαν οι ΄΄αντάρτες΄΄. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δημότες να ψηφίσουν απόλυτα (σχεδόν) με ΄΄κομματικά΄΄ κριτήρια κατά βάση.  Σε δεύτερη ανάγνωση έρχεται η προσωπικότητα και σε τρίτη το….πρόγραμμα, για οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος ή αν θέλετε κανείς λόγος τουλάχιστον στον δήμο Βριλησσίων. Τα προγράμματα ήταν μια καλοδιατυπωμένη σούπα, χωρίς όραμα, χωρίς συγκεκριμένους στόχους στην βάση των αναγκών της πόλης και των δημοτών ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν υπήρξε καμιά ανάλυση εξεύρεσης πόρων πέραν των θεσμοθετημένων από τους κεντρικούς κρατικούς πόρους. Φυσικά αυτό απαιτεί γνώση και δουλειά, πράγμα που δεν έγινε από κανένα είτε γιατί αδιαφόρησαν είτε γιατί θεώρησαν την παράμετρο αυτή άνευ αξίας είτε και δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση. ΄΄Ας βγούμε και βλέπουμε΄΄ δηλαδή.

Έτσι ας πάμε στους αριθμούς. Η δημοτική παράταξη του κ. Πισιμίση (υποστηριζόμενη ΄΄σιωπηρά΄΄ από την Ν.Δ.) αποτέλεσε την συμπαγή δημοτική παράταξη της κυβερνώσας δύναμης χωρίς αντάρτες ύστερα μάλιστα από την αποχώρηση του κ. Ντινόπουλου. Όλη η δημοτική ομάδα του κ. Ντινόπουλου (υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, που μπορούμε να τις δούμε κάποια στιγμή) μετακινήθηκε προς την παράταξη του κ. Πισιμίση. Αυτή η παράταξη να θυμίσουμε είναι η συνέχεια της παράταξης του κ. Ντινόπουλου, του κ. Ιωαννίδη από τα προηγούμενα χρόνια.  Όλο το ΄΄δημοτικό΄΄ παρελθόν αυτής της ομάδας ήταν δίπλα στον κ. Πισιμίση ακόμη και από πιο παλαιά (δεν αναφέρουμε ονόματα, γνωστά είναι άλλωστε αυτά). Το 2019,  συνολικά η δύναμη της ΝΔ μαζί με τους ΄΄αντάρτες΄΄ σε αριθμό ψήφων ήταν 8357. Ο κ. Πισιμίσης το 2023 έλαβε 6475 ψήφους. Μείωση κατά 1337 ψηφοδέλτια. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Εμείς κάνουμε την εξής ανάγνωση. Ο αυριανός δήμαρχος δεν έχει την απόλυτη αποδοχή των δημοτών. Υπάρχει επιφύλαξη για να μην πούμε άρνηση. Η ΝΔ με τις επιλογές αυτές έστω και έμμεσα δεν έτυχε καλής υποδοχής και μείωσε έτσι την εκλογική της δύναμη, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλους δήμους με τις ατυχείς επιλογές. Αν στους υπολογισμούς μας προσθέσουμε την δύναμη της παράταξης του κ. Παπασπηλίου, ο οποίος ήταν στην παράταξη της Νέας Πνοής και συμμετείχε στις εκλογές του 2019 ως ανεξάρτητος η μείωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και ευρύτερα βρίσκεται στα 1882!!

Κατά την άποψή μας η εκλογική δύναμη της ΝΔ πολιτικά μείωσε την δύναμή της τελικά στο εκλογικό σώμα του δήμου Βριλησσίων. Η επιλογή (αν δηλώσουμε επιλογή τον κ. Πισιμίση και γιατί όχι άλλωστε) της ΝΔ στα Βριλήσσια εξ αρχής τίθεται υπό αμφισβήτηση η αν θέλετε υπό ΄΄επιτήρηση΄΄. Βέβαια εκείνοι που έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη θε έλεγαν ότι η επιλογή έγινε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο τυπικό ή ουσιαστικό. Ο κ. Πισιμίσης δεν έχει δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης ποτέ ώστε να υπάρχει θετικό ή αρνητικό έρεισμα. Άλλο θέμα είναι η θεωρητικολογία άλλο η πρακτική και το απτό αποτέλεσμα.

Επομένως η εκλογική αναμέτρηση στον δήμο είχε χαρακτηριστικά με ελλείψεις και ασφαλώς οι δημότες ψήφισαν με κομματικά κριτήρια. Παλαιοκομματικές αντιλήψεις που ξεπέρασαν τις όποιες ευκαιρίες είχε η πόλη να εξασφαλίσει την θετικότητα και την μαζική αποδοχή σε ένα πρόσωπο δοκιμασμένο στην πράξη. Ο κ. Πισιμίσης ξεκινά την θητεία του με αρνητικά σημάδια. Στο χέρι του και στις ικανότητές του είναι αν θα δικαιώσει την αδυνατισμένη εκλογική δύναμη της ΝΔ ή θα χαθεί, όπως και άλλοι στο παρελθόν, στις υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο.

Δυο άλλες δημοτικές παρατάξεις ευθυγραμμισμένες, εν πολλοίς, στους κομματικούς σχηματισμούς της ευρύτερης πολιτικής σκηνής κόσμησαν την εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Βαφειάδης, ο σημερινός δήμαρχος και απερχόμενος και που αντικατέστησε τον κ. Μανιατογιάννη, ο οποίος με την σειρά του αποχώρησε από τον δημαρχιακό θώκο αφού ΄΄μετακόμισε΄΄ σε άλλο ψηφοδέλτιο στις εθνικές εκλογές κοντά στην κομματική και πολιτική του μήτρα. Στην παράταξη αυτή συγκεντρώθηκαν δυνάμεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ηχηρά ονόματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το 2019 ο κ. Μανιατογιάννης είχε συγκεντρώσει και τις δυο αυτές τις ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο αριθμός ψηφοδελτίων που πήρε ο κ. Μανιατογιάννης ήταν 4303. Ο κ. Βαφειάδης το 2023 πήρε 1750 ψηφοδέλτια. Όποια προσπάθεια να κάνουμε για να διαχωρίσουμε τις δυνάμεις δεν θα έχει κάποιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αν, όμως, δούμε και συνεκτιμήσουμε τα ψηφοδέλτια και του άλλου συνδυασμού της κ Αρσένη, η οποία έχει πολιτική καταγωγή το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να έχουμε μια προσέγγιση καλύτερη. Αθροιστικά, λοιπόν, οι δυο παρατάξεις έλαβαν 3130 ψηφοδέλτια. Συσχετιζόμενο αυτό με τον αριθμό ψηφοδελτίων του κ. Μανιατογιάννη παρατηρείται μείωση της δύναμης κατά 1173 ψηφοδέλτια!! Έτσι και εδώ εμείς διαβάζουμε σημαντικές μειώσεις στις δυνάμεις των δημοτικών παρατάξεων, που είχαν ΄΄χρώματα΄΄.

Ένα ψηφοδέλτιο που παρατηρήσαμε ότι είχε μια κάποια σταθερότητα ήταν αυτό του κ. Τσούτσια. Το 2019 έλαβε 1243 ψηφοδέλτια ενώ το 2023 έλαβε 1205, μείωσε την δύναμή του κατά 38 ψηφοδέλτια.

Δεν θα αναλύσουμε περισσότερο αυτή την περίπτωση διότι έχουμε σκοπό να την ακτινογραφήσουμε στο άμεσο μέλλον. Εδώ κρύβονται αδύναμα πολιτικά και αυτοδιοικητικά μηνύματα ενώ η συνεχής παρουσία εγείρει ερωτηματικά.

Οπότε λογικά κανείς ρωτά πού πήγαν οι ψήφοι; Δείτε μια πραγματικότητα. Η Λαϊκή Συσπείρωση, που εκφράζει πολιτικά τον χώρο του ΚΚΕ έλαβε το 2019, 595 ψηφοδέλτια και το 2023 έλαβε 1014!! Σχεδόν διπλασίασε την δύναμή του!!! Έτσι εξηγούνται και οι πανηγυρισμοί του ΚΚΕ και δικαίως βέβαια.

Μα είναι όλα τα απωλεσθέντα ψηφοδέλτια των άλλων συνδυασμών 1014-595=419; Όχι βέβαια!! Οι δημότες, που ψήφισαν την Λαϊκή Συσπείρωση απέδρασαν από την ΄΄ζεστή΄΄ αγκαλιά της συνασπισμένης ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ΠΑΣΟΚ, που εξέφραζαν ομαδικά τις ΄΄προοδευτικές΄΄ δυνάμεις του δήμου το 2019. Γιατί μην μας πει κάποιος και κυρίως το ΚΚΕ ότι έχουμε μια ιδεο-πολιτική στροφή προς την original αριστερά; Τα 1014-595=419 ψηφοδέλτια δεν ήταν κεντροδεξιοί ήταν και ανήκουν σταθερά στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς όχι με ισχυρές ελκτικές δυνάμεις. Εκφράζονται εκάστοτε εναλλακτικά μέσα από άλλες πολιτικές τοπικές δυνάμεις.

 Τελικά τι έγινε και κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον με αυτή την εικόνα!! Το τι συνέβη στις εκλογές το βλέπουμε στον πίνακα που δημοσιεύουμε και το αναλύσαμε σύντομα σχετικά ως αποτέλεσμα των εκλογών. Σχετικά με το τι συνέβη στο παρελθόν, αν παράχθηκε έργο ικανό για τους δημότες, θεσμικά μέσα στα όργανα του δήμου ή εκτελεστικά από την διοίκηση του δήμου απαντούμε αρνητικά.

Το τι θα γίνει στο μέλλον εμείς εκτιμούμε ότι θα έχουμε και πάλι μια εικόνα όμοια αυτή του παρελθόντος. Ο δήμος θα σέρνεται χωρίς συγκεκριμένο στόχο, χωρίς στενή επαφή με την τοπική κοινωνία και βέβαια μακριά από το όραμα μιας πόλης λειτουργικά σύγχρονης και άνετης για τους δημότες.

Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι η απόλυτη αλήθεια, η πραγματικότητα για τον δήμο Βριλησσίων. Τα πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι πιο πολλά και ίσως να αφιερώσουμε ακόμη λίγο χρόνο σε κάποια άλλη ανάρτησή μας στο μέλλον.

Πάντως όσοι γνωρίζουν λίγο βαθύτερα την ΄΄πολιτική γεωγραφία΄΄ της πόλης έχουν κατανοήσει πολλά πράγματα και μόνο από αυτά που καταγράψαμε προσφέροντας την ευκαιρία για πολλές-πολλές συζητήσεις. Όσον αφορά για τα ΄΄απωλεσθέντα΄΄ ψηφοδέλτια από όλους τους συνδυασμούς μια είναι η απάντηση, χάθηκαν στην πλατεία, στο σπίτι, στην παραλία, στην δουλειά, στα χόμπυ και στις υποχρεώσεις τους. Όχι στην κάλπη!!

Θα επανέλθουμε.